REUTERS

"Rusland zou daders MH17 kunnen elimineren"

Als de verdachten van de aanslag op vlucht MH17 uit Rusland komen, zal dat land er alles aan doen om ze uit handen van Justitie te houden. Dat heeft de Oekraïense minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken tegen het ANP gezegd. "We moeten ze lokaliseren. Rusland zal alles doen om ze te verbergen of ze zelfs elimineren."

Vorig jaar is besloten dat eventuele verdachten in Nederland worden berecht. Dat kan nog jaren duren. De Boeing 777 van Malaysia Airlines werd in juli 2014 neergehaald boven het oosten van Oekraïne, waar een oorlog gaande is. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 198 Nederlanders.

Het internationale team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar het neerschieten van het vliegtuig (het Joint Investigation Team - JIT), heeft eerder vastgesteld dat het toestel vanuit rebellengebied in Oost-Oekraïne is neergehaald door een Buk-raket die uit Rusland afkomstig was. Rusland ontkent dat ten stelligste.

"Het is heel belangrijk voor ons dat de daders worden gevonden. Het is voor ons niet alleen een politieke verplichting, maar een morele verplichting", zegt Klimkin. Hij was in Den Haag voor overleg met onder anderen de Nederlandse minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken). Naast MH17 spraken ze over het conflict in Oost-Oekraïne, hervormingen in Oekraïne en de economische banden.

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • willy varendonck

    waarom zouden de Russen een passagiersvliegtuig neerschieten, misschien hebben de pro-russische rebellen het gedaan maar dan per vergissing. Klimkin is zelf een onbetrouwbare figuur en zit vol haat tegen de Russen, Hij wil samen met Porosjenko heel de wereld commanderen, terwijl in Oekraine de armoede toeneemt en 1//3 van de bevolking wil vertrekken. De Oekraieners kunnen het gedaan hebben om dan de Russen aan de schandpaal te kunnen zetten.

  • Jef Heffens

    DE oorzaak is de agressieve politiek van dictator Poetin die zijn Sovjet unie terug wil. Of die andere landen dat willen interesseert hem niet en naïef Europa kijkt toe en zal het oplossen met de liefdadigheid van de absurd linkse NGO's. Want dan hebt ge geen vijanden meer en dan hoef je ook geen militaire slagkracht. Als Poetin of Erdogan nog ergens anders binnenvallen zullen Amnestie International en AZG zeggen "Poetin, Erdogan dat mag je niet doen!"

Lees meer