3
REUTERS

's Werelds langste en hoogste kabelbaan ingehuldigd in Bolivia

De Boliviaanse president Evo Morales heeft gisteren het eerste deel ingehuldigd van een kabelbaannetwerk tussen de administratieve hoofdstad van het land, La Paz, en de voorstad El Alto. Het gaat om het hoogste en langste stadskabelbaannetwerk ter wereld.

La Paz en El Alto bevinden zich in het Andesgebergte, respectievelijk 3.660 en 4.050 meter boven de zeespiegel. De gisteren ingehuldigde kabelbaan zorgt ervoor dat de plaatselijk inwoners zich in minder dan tien minuten van de ene stad naar de andere kunnen begeven. Met de auto of het openbaar vervoer heb je daar meer dan half uur voor nodig.

"Het doet me plezier dat deze kabelbaan voltooid is", verklaarde president Morales tijdens de inhuldigingsceremonie in La Paz. Het prijskaartje dat aan de kabelbaan hangt bedraagt 234 miljoen dollar (172 miljoen euro).

Het kabelbaannetwerk zal in totaal 10 kilometer lang zijn. Gisteren werd de 2,6 kilometer lange eerste lijn op het netwerk ingehuldigd, een tweede stuk van 7,3 kilometer moet tegen het einde van het jaar zijn afgerond.

Wanneer alle lijnen voltooid zijn, zullen met met het nieuwe systeem 18.000 mensen per uur getransporteerd kunnen worden via cabines die plaats bieden aan tien personen. Een kaartje kost 3 boliviano (32 eurocent).

3
AFP
3
REUTERS

Lees meer