2
AFP

’s Werelds oudste parel gevonden voor de kust van Abu Dhabi

In Abu Dhabi wordt ’s werelds oudste parel tentoongesteld: een exemplaar dat maar liefst 8.000 jaar oud is én meteen ook het bewijs dat er reeds sinds de prehistorie gehandeld werd in zulke objecten.

De prachtige parel, van amper een halve centimeter groot, werd ontdekt door enkele archeologen op Marawah, een eiland voor de kust van Abu Dhabi. Aan de hand van koolstofdatering en de grondlaag waaruit de parel opgediept werd, bepaalden de archeologen dat de parel wel 8.000 jaar oud moest zijn, en dateerde uit 5.800 tot 5.600 voor Christus. Het bleek dus om ‘s werelds oudste parel te gaan.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Handel 

Experts geloven dat de parels verhandeld werden met mensen uit Mesopotamië - het oude Irak - in ruil voor keramiek en andere goederen. Ze werden waarschijnlijk ook als sieraden gedragen. Zo duidde een 16e eeuwse Ventiaanse handelaar de eilanden voor de kust van Abu Dhabi als een belangrijke bron van parels aan.

“De ontdekking van de oudste parel ter wereld in Abu Dhabi maakt duidelijk dat zoveel van onze recente economische en culturele geschiedenis diepe wortels heeft, die teruggaan tot het begin van de prehistorie”, aldus Mohamed al-Muabarak, voorzitter van het departement voor cultuur en toerisme.

Deze parel, ’s werelds oudste parel, zal op 30 oktober voor het eerst aan het publiek getoond worden in het Louvre Abu Dhabi, tijdens de opening van 10.000 Years of Luxury.

2
AFP

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer