UNKNOWN

"Schort transfers van asielzoekers naar Griekenland op"

Verschillende mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, en de Orde van de Vlaamse Balies eisen dat België en alle andere EU-lidstaten de transfers van asielzoekers naar Griekenland onmiddellijk opschorten tot de Griekse overheid erin slaagt om de rechten van vluchtelingen, asielzoekers en migranten voldoende te beschermen.

In een recent rapport van Amnesty International wordt uitgebreid aangetoond dat asielzoekers die overgedragen worden aan Griekenland, het slachtoffer worden van verschillende mensenrechtenschendingen. Zo slagen de Griekse autoriteiten er niet in te voorzien in een eerlijke en toegankelijke asielprocedure, zo luidt het. Van de 20.000 asielaanvragen die tijdens de eerste 7 maanden van 2009 werden onderzocht, werd slechts in 20 dossiers asiel toegekend.
 
Daarnaast voorziet het land niet in daadwerkelijke beroepsmogelijkheden en hebben asielzoekers onvoldoende toegang tot juridische bijstand, tolken en andere noodzakelijke informatie. Het overgrote deel van de asielzoekers wordt automatisch vastgehouden bij aankomst in de luchthaven van Athene, vaak in barre omstandigheden. Bovendien riskeren ze te worden teruggebracht naar een land waar ze het risico lopen vervolgd te worden.
 
Ondanks bewijzen van mensenrechtenschendingen, werden tijdens de eerste 10 maanden van 2009 995 asielzoekers naar Griekenland gebracht door landen zoals onder andere België, Oostenrijk, Denemarken, Nederland en Zwitserland.
 
Organisaties als onder andere Amnesty International, Ciré, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en het Belgisch comité voor Hulp aan Vluchtelingen (BCHV) luiden dan ook aan de alarmbel en vragen dat, zolang Griekenland niet voldoet aan de Europese minimumnormen, alle overdrachten van asielzoekers worden opgeschort. (belga/vsv)

Lees meer