"Somalische islamisten actief in Congo"

De gouverneur van Noord-Kivu, in het oosten van de Democratische Republiek Congo, heeft de aanwezigheid aan de kaak gesteld van leden van de Somalische groep Al-Shabaab in het noorden van zijn provincie, zo heeft radio Okapi (ondersteund door de Verenigde Naties) gemeld. De islamisten werden in Somalië op de vlucht gedreven en hebben zich aangesloten bij de Oegandese rebellen en Mai-Mai-milities in Noord-Kivu, aldus gouverneur Julien Paluku.

Volgens Paluku bereidt deze "coalitie van terroristen" een aanval voor op de stad Beni, op ongeveer 250 kilometer ten noorden van de provinciehoofdstad Goma. De gouverneur riep de internationale gemeenschap en de Congolese regering donderdag op radio Okapi op, iets te doen om de "uitbreiding van het terrorisme" in de regio tegen te gaan.

Paluku is vooral ongerust over hoe de Mai-Mai tewerk gaan. "Vroeger waren de aanvallen archaïsch." Maar de manier waarop ze stellingen van het Congolese regeringsleger aanvallen, is sinds enige tijd zo veranderd "dat we denken dat aan de zijde van de Mai-Mai terroristen van de strekking Al-Shabaab strijden", zei de gouverneur.

Lees meer