Moet Queen Elizabeth in hoogsteigen persoon de kastanjes uit het vuur gaan halen? Waarnemers achten die kans zo goed als uitgesloten.
Photo News Moet Queen Elizabeth in hoogsteigen persoon de kastanjes uit het vuur gaan halen? Waarnemers achten die kans zo goed als uitgesloten.

“Tegenstanders harde brexit overwegen om Queen Elizabeth naar Brussel te sturen”

Brexit-rebellen binnen de Britse Conservatieve partij overwegen om desnoods de koningin naar Brussel te sturen om een vertrek uit de Europese Unie zonder akkoord af te wenden. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC.

Zal de volgende premier Groot-Brittannië zonder echtscheidingsakkoord uit de EU loodsen? De vraag bezorgt Conservatieve tegenstanders van een harde brexit grijze haren. In die mate zelfs dat volgens het BBC-programma ‘Newsnight’ een apart scenario op tafel gekomen is: het parlement zou Queen Elizabeth moeten verzoeken om zelf naar een EU-top te gaan. Daar zou de 93-jarige vorstin dan een verzoek tot uitstel van de brexit kunnen indienen. 

Het Verenigd Koninkrijk moet tegen 31 oktober de Europese Unie verlaten. Die deadline kan enkel opgeschoven worden indien alle lidstaten zouden instemmen met een Brits verzoek tot uitstel. Maar Boris Johnson wil daar niet van weten. Hij wil zijn land desnoods zonder echtscheidingsakkoord uit de EU halen.

Als Brits staatshoofd heeft de koningin strikt genomen het recht om haar land te vertegenwoordigen op een Europese top. Waarnemers achten het echter zo goed als uitgesloten dat het zo ver komt. Het geldt als ongeschreven regel dat de vorstin uit de politieke arena wordt gehouden. Maar dat er over een verzoek aan de Queen wordt gepraat, illustreert volgens ‘Newsnight’ hoe koortsig het politieke klimaat in Londen is. En hoe ver sommigen willen gaan om een ‘no deal’-brexit te verhinderen.

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Erwin Van Roy

    Peter janssens het zijn wel de Briiten die al 2 keer uitstel vroegen om tot een akkoord te komen en nket omgekeerd. De EU heeft hun standpunt en het is dat nemen of niets. Dus uw verhaqltje klopt van geen kanten. De EU kan best zonder de Britten.

  • Ana Schorpion

    Een 93-jarige die nooit in de échte wereld geleefd heeft, tot de rijksten ter wereld behoort en elk jaar miljoenen Euro aan subsidies opstrijkt voor haar landgoeden. Nee dank u.

Lees meer