4 De eerste foto's van de nieuwe presidentiële auto, op de parking van General Motors en nog volledig in camouflage-outfit, konden deze week vanuit een helikopter worden genomen.
Chris Doane Automotive Photography De eerste foto's van de nieuwe presidentiële auto, op de parking van General Motors en nog volledig in camouflage-outfit, konden deze week vanuit een helikopter worden genomen.

'The Beast': dertien weetjes over de spiksplinternieuwe auto van president Trump

Bij een nieuwe Amerikaanse president hoort natuurlijk ook een nieuwe auto. Momenteel wordt Donald Trump nog rondgereden in 'The Beast' van zijn voorganger Barack Obama, binnenkort zal hij zijn speeches kunnen oefenen in een splinternieuwe wagen. De eerste foto's van het speeltje doken deze week op in verschillende media. De limo is uitgerust met wapens, bloedzakjes en... is bestand tegen bommen.

De presidentiële limo is al jaren bekend onder verschillende namen - 'Cadillac One', 'First Car', 'Stagecoach', 'Limousine One' -, maar wordt door de meesten gewoon 'The Beast' genoemd. Het speeltje van liefst 1,5 miljoen dollar (of zo'n 1,4 miljoen euro) had al klaar moeten zijn voor de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president op 20 januari, maar verwacht wordt dat het voertuig nu eind maart de straat zal opgaan - en met hem twaalf identieke kopieën, een investering van 15 miljoen dollar. Bij een presidentieel bezoek rijden telkens minimaal drie voertuigen uit. Niemand weet in welke limo de president nu ook daadwerkelijk zit.

De gepantserde auto van Obama gaat dus na bijna acht jaar op pensioen. Verwacht wordt dat de limo, die door het grootste automobielbedrijf ter wereld - General Motors - wordt gemaakt, op het eerste gezicht stevig zal gelijken op zijn voorganger. Vooral dan wat het interieur betreft. De auto wordt wél in een moderner jasje gestoken, met onder meer led-koplampen en een rondere neus. Momenteel is de limo, die vanuit een helikopter kon worden gekiekt op de parking van General Motors, nog volledig gecamoufleerd in wit en zwart.

4 Een ideale plek om nog even de tong los te gooien: Trump oefende deze week in 'The Beast' zijn speech voor het Congres.
RV Een ideale plek om nog even de tong los te gooien: Trump oefende deze week in 'The Beast' zijn speech voor het Congres.
4 'The Beast' reed op 5 juni 2014 ook even op Belgische wegen rond, toen Barack Obama een bezoekje bracht aan België.
BELGA 'The Beast' reed op 5 juni 2014 ook even op Belgische wegen rond, toen Barack Obama een bezoekje bracht aan België.

Wat weten we over de nieuwe 'The Beast'?

1. Het is en blijft sowieso een Cadillac, net als de laatste negen presidentiële limousines.

2. 'The Beast' rijdt op diesel en dat heeft verschillende redenen: eerst en vooral is het gevaarte makkelijker in beweging te krijgen dan wanneer het op benzine rijdt, én diesel ontbrandt niet zo snel. Kortom: het is veiliger.

3. 'The Beast' is gemaakt van staal, aluminium, titanium en keramiek. Onderaan loopt een stalen plaat die de inzittenden beschermt tegen bommen en granaten. Het pantser van de wagen is minstens 12 centimeter dik en bestand tegen elke kogelinslag.

4. Acht ton en deuren die liefst 20,3 centimeter dik zijn. De deuren van 'The Beast' wegen praktisch evenveel als die van een Boeing 757.

5. Donald Trump heeft niet zelf mogen kiezen hoe zijn auto eruitziet. Er werd immers al aan de auto gewerkt nog voor de nieuwe president bekend raakte.

6. President Trump, zijn vrouw en kinderen zullen de deuren van hun limo nooit van binnenuit kunnen openen. Net als de ramen. Er is slechts één raampje dat open kan, en dat is het venster aan de bestuurdersstoel, voor wanneer de chauffeur bijvoorbeeld tol moet betalen op weg naar een presidentiële afspraak. De man die 'The Beast' rondrijdt, is trouwens gedrild in onderduiktechnieken en wordt erop getraind ook in de moeilijkste omstandigheden rustig te blijven.

7. De president lijkt in zijn limo als het ware volledig afgesloten van de buitenwereld, maar heeft wel de nieuwste snufjes op vlak van communicatie ter beschikking. Het dashboard heeft onder meer een ultramodern trackingsysteem. De president kan daarnaast gebruikmaken van een satelliettelefoon die hem onmiddellijk in verbinding brengt met het Pentagon en zijn vicepresident.

8. In de limo kunnen zeven personen (twee vooraan, drie in het midden en twee achteraan) plaatsnemen. De president zit steeds op de achterste rij, wat de veiligste plek wordt genoemd. Hij - en drie andere passagiers - worden onder meer afgescheiden door een glazen tussenschot. Dat beschermt hem tegen bijvoorbeeld chemische aanvallen. Die glazen afscheiding kan Trump trouwens zelf bedienen. En wie schrik heeft dat de president het moeilijk krijgt met ademen, er is een luchtventilatiesysteem voorzien.

9. De banden zijn versterkt met Kevlar (wat ook in kogel- en scherfwerende vesten zit) en bestand tegen de meeste obstakels. En zelfs al mochten ze leeglopen, dan zorgen de stalen velgen ervoor dat de wagen toch kan blijven rijden.

10. In de koffer zit onder meer traangas en er zijn brandbestrijdende middelen. Daarnaast is er ook materiaal aanwezig om een rookgordijn op te trekken.

11. Dat in 'The Beast' enkele wapens verstopt zitten, is zeker, maar hoeveel het er precies zijn, is niet geweten. Er zijn ook steeds bloedzakjes aanwezig (met de bloedgroep van de president) en zuurstofmaskers.

12. Er is plaats voor twee vlagjes op de motorkap. In het buitenland is dat steeds de vlag van de VS en de vlag van het land waar de president zich op dat moment bevindt.

13. En nog een leuk weetje: het kenteken van 'The Beast' blijft 800-002. Wie 800 met 2 vermenigvuldigt, krijgt het huisnummer van het Witte Huis, 1.600.

4
Chris Doane Automotive photography
Card

15 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • 740 740

    Wat zou de CO2 taks op dit dingetje zijn?

  • Anonymous

    Zou 'The Beast' door Antwerpen mogen rijden :-)