Youtube, Al Jazeera English

'The Spy Cables' legt geheimen van inlichtingendiensten bloot

Er was al Wikileaks over de communicatie van in het bijzonder de Amerikaanse diplomatie, nu zijn er "The Spy Cables" waarin de Arabische nieuwszender al-Jazeera in samenwerking met - opnieuw - de Britse kwaliteitskrant The Guardian de sluier oplicht over het reilen en zeilen van geheime diensten wereldwijd. "Er zal voor elk wat wils zijn", beloofde het station met zetel in Qatar.

Al-Jazeera kreeg naar eigen digitaal honderden documenten van geheime diensten doorgespeeld die een "nooit geziene inkijk bieden" in het wel en wee van spionagediensten zoals de Amerikaanse CIA, de Britse MI6, de Russische FSB, de Israëlische Mossad en anderen. De documenten slaan op een tijdspanne van 2006 tot december 2014.

De nieuwszender besloot tot publicatie over te gaan "omdat het belangrijk is grotere transparantie te bereiken" met betrekking tot de inlichtingendiensten. Het is bij het inkijken van de documenten gebleken dat sommigen hun eigen en in sommige gevallen internationale wetten hebben overtreden.

De Engelstalige al-Jazeera pakt vanaf vandaag 19.00 uur Belgische tijd uit met de spionage-onthullingen. Deze ochtend waren op de website van de zender al enkele voorproevertjes te zien, maar tegen de middag waren die weer verwijderd. Eén ervan was hoe de Mossad en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op zijn zachtst gezegd niet op dezelfde lijn zaten in verband met het Iraanse atoomprogramma. Minder politiek ophefmakend is ook een diplomatiek relletje tussen Algerije en Zuid-Afrika over parkeerplaatsen aan de Algerijnse ambassade.

Lees meer