2 Tillerson (l.) werd door Trump de laan uitgestuurd.
REUTERS Tillerson (l.) werd door Trump de laan uitgestuurd.

"Tillerson kwam eigen ontslag te weten door tweet Donald Trump"

Trump ontslaat minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson

De Amerikaanse president Donald Trump heeft minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson de laan uitgestuurd. Die kwam volgens ingewijden uit de lucht vallen bij het nieuws, dat hij op Twitter moest lezen. Tillerson wordt opgevolgd door CIA-directeur Mike Pompeo. 

Trump maakte het ontslag bekend op Twitter. "Dank aan Rex Tillerson voor zijn dienst", klonk het kort. Gisteren kwam Tillerson onverwacht vroeger terug van een werkbezoek uit Afrika. Vandaag wordt duidelijk waarom. Stafchef John Kelly had de minister vrijdag laten weten dat hij vervangen zou worden, zonder te zeggen wanneer dat zou zijn. President Trump zou de definitieve beslissing deze ochtend pas genomen hebben.

Tillerson zelf heeft ondertussen gereageerd op zijn ontslag. "Ik heb deze namiddag telefoon gekregen van de president vanuit Air Force One. Ik heb ook gesproken met stafchef Kelly", zei Tillerson. Dat telefoontje kwam enkele uren na de tweet van Trump. De minister zei dat hij al zijn taken onmiddellijk doorgeeft aan viceminister John Sullivan. Vanaf 31 maart zal zijn functie officieel overdragen worden aan Pompeo. Tillerson, oud-ceo van Exxon, kondigde ook aan naar de privésector terug te keren en dat als "trotse Amerikaan". 

Tillersons ontslag hing al maanden in de lucht, maar Trump deed geruchten over een mogelijke vervanging door Pompeo altijd af als 'fake news'. Toch botsten hij en zijn minister van Buitenlandse Zaken geregeld. In oktober veegde Trump Tillerson bijvoorbeeld openlijk de mantel uit door op Twitter te stellen dat hij "zijn tijd aan het verdoen" was door onderhandelingen te voeren met Noord-Korea.

"Andere manier van denken"

Er was een probleem van "onderlinge chemie" tussen hen, zo zei Trump vandaag tijdens een geïmproviseerd persmoment in de tuin van het Witte Huis. "Wij verstonden elkaar goed, maar wij hadden ook meningsverschillen".

"Het was een andere manier van denken" tussen beiden, zei de Amerikaanse president, eraan toevoegend: "Ik denk dat Rex nu veel gelukkiger zal zijn".

Volgens adjunct-minister van Buitenlandse Zaken Steve Goldstein heeft Trump niet met Tillerson gesproken vooraleer hij hem wandelen stuurde en kent die laatste de reden daarvoor dan ook niet. Ook zou hij zijn eigen ontslag via Twitter te weten gekomen zijn. "Hij (Tillerson) is erkentelijk te hebben kunnen dienen, en blijft van mening dat ten dienste staan van de bevolking een nobele taak is waarvan men geen spijt moet hebben." Tillerson wou trouwens blijven.

Trump zei daarentegen dat hij al "enige tijd" met Tillerson aan het praten was over zijn toekomst.

En, toeval of niet, na zijn mededeling kreeg ondertussen ook Goldstein te horen dat hij niet meer hoeft terug te komen bij Buitenlandse Zaken. 

'Het was een andere manier van denken. Ik denk dat Rex nu veel gelukkiger zal zijn'

Donald Trump

'Moron'

Verschillen van mening waren er onder meer met betrekking tot het Klimaatakkoord van Parijs en het beleid inzake Iran. Tillerson wilde niet dat de VS uit het klimaatakkoord stapten, en was voor een minder harde aanpak van Teheran om Iran te verhinderen kernwapens te verwerven.

Trump gaf vandaag het meningsverschil met Tillerson inzake Iran toe. De president wilde uit de zeslandendeal stappen, Tillerson niet. "Als je naar het akkoord omtrent het Iraanse atoomprogramma kijkt, denk ik dat het vreselijk is, hij dacht dat het OK" is, zei de bewoner van het Witte Huis.

Er deden vorig jaar eveneens berichten de ronde dat de minister zijn politieke baas een idioot ('moron') genoemd zou hebben.

Trump besloot Tillerson naar verluidt te ontslaan vanwege de beoogde ontmoeting met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un in mei. De president wil in de aanloop naar de bijeenkomst een nieuw team om zich heen hebben, zei een bron binnen de regering tegen de krant New York Times. De president zou vorige week hebben ingestemd met die ontmoeting zonder Tillerson te raadplegen. Die zat op dat moment nog in Afrika en kwam naar verluidt uit de lucht gevallen.

Tillerson was voor hij aan het hoofd van de Amerikaanse diplomatie kwam te staan ceo van het oliebedrijf ExxonMobil. Hij had dan ook geen politieke ervaring vooraleer hij naar de top van de Amerikaanse politiek werd gekatapulteerd.

Mike Pompeo zal Amerika's plaats in de wereld en onze allianties blijven versterken, onze tegenstanders blijven confronteren en blijven streven naar de nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland blijven.

Donald Trump

Pompeo nieuwe minister

Tillerson wordt opgevolgd door CIA-directeur Mike Pompeo, een voormalig parlementslid voor de Republikeinen en iemand die loyaler is aan de president dan Tillerson. Trump schreef op Twitter dat Pompeo "het fantastisch zal doen" als minister. In een mededeling klonk het dat "Mike als directeur van de CIA de lof van beide partijen heeft verdiend, door onze informatieverzameling te versterken, onze defensieve en offensieve mogelijkheiden te moderniseren en sterke banden op te bouwen met vrienden in de internationale inlichtingengemeenschap".

"Ik heb Mike de afgelopen 14 maanden goed leren kennen", aldus Trump nog. "Ik heb er vertrouwen in dat hij de juiste persoon is op dit kritieke kruispunt. Hij zal Amerika's plaats in de wereld en onze allianties blijven versterken, onze tegenstanders blijven confronteren en blijven streven naar de nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland blijven."

De aartsconservatief Pompeo (54) is een fel tegenstander van de deal rond Iran en zit ook op de lijn van Trump inzake Noord-Korea.

Eerste vrouw

Gina Haspel wordt het nieuwe hoofd van de CIA, maakte de president ook bekend. Ze wordt daarmee de eerste vrouw aan het hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst. Zij heeft een lange staat van dienst binnen de CIA, maar die is niet onbesproken. Volgens de Washington Post was zij rechtstreeks betrokken bij controversiële verhoortechnieken als "waterboarding" en had zij een "uitgebreide rol" in het folteren van gevangenen. In het bijzonder bestuurde Haspel een geheime gevangenis in Thailand waar gevangenen dergelijke marteltechnieken ondergingen.

Meer nog, zij speelde volgens de krant ook een vitale rol in het vernietigen van videotapes die foltering in de Thaise en andere geheime gevangenissen van de CIA aantonen.

2 Mike Pompeo wordt de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.
AFP Mike Pompeo wordt de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

107 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Christine Laevers

    Zuma Terrana : Ik geef je dik gelijk! De man van de ongeschoolde Amerikaan. Het had allemaal anders gekund.

  • Peter Bonacasa

    Dan heb jij je tijdlijn verkeerd, of sta je gewoon te liegen, Johny. Dit is trouwens niet de eerste keer dat Trump dit doet: idem met Comey. Trump durft niemand in de ogen te kijken.

Lees meer