2 De 95-jarige Sidney 'Sid' Daw vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk, Nederland, België en Duitsland.
Led By Donkeys De 95-jarige Sidney 'Sid' Daw vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk, Nederland, België en Duitsland.

“Triest door gedachte dat we Europa verlaten": actiegroep projecteert pakkende boodschappen van veteranen op kliffen van Dover

De Britse actiegroep ‘Led By Donkeys’ (Geleid door Ezels), die eerder al uitpakte met spectaculaire campagnes tegen de brexit, heeft weer van zich laten horen. Naar aanleiding van brexitdag projecteerde de actiegroep afgelopen nacht emotionele boodschappen van twee Britse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog op de bekende kliffen van Dover.

De iconische witte kliffen aan de zuidkust van Engeland hebben extra symboliek: ze waren het eerste van Engeland dat de Britse soldaten die terugkeerden van de oorlog zagen. De beelden werd in de nacht van donderdag op vrijdag net na middernacht op de rotsen getoond.

De 97-jarige Stephen Goodall, die 32 jaar in het leger diende, vertelt in de video dat hij zich “triest” voelt bij het idee dat het Verenigd Koninkrijk Europa verlaat “omdat het zoveel voor me heeft betekend”. “Ik word graag een Europeaan genoemd. En het gevoel van kameraadschap wanneer je door Europa reist, is echt heel wat”, aldus Goodall nog. “Ik zal niet meer lang leven, maar ik hoop, voor mijn kinderen, mijn kleinkinderen en mijn achterkleinkinderen, dat Engeland en Groot-Brittannië terug dichter naar Europa zullen bewegen dan wat we nu hebben gedaan.”

De tweede pakkende boodschap komt van de 95-jarige Sidney ‘Sid’ Daw, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht in Frankrijk, Nederland, België en Duitsland. “Ik voel me zeer verdrietig omdat we niet weten welke kant het zal opgaan”, zegt hij. Daw heeft ook nog een boodschap voor de ‘mede-Europeanen’ op het continent. “Kijk vanaf jullie kant naar deze kant, zie deze witte kliffen, en we voelen dat we samen willen zijn en ik ben er zeker van dat we snel samen zullen zijn.”

Na de ontroerende woorden volgde nog een projectie waarin de sterren op de Europese vlag langzaam verdwijnen. Op het einde blijft er nog één over die de Britse moet voorstellen. “Dit is onze ster. Draag er zorg voor”, luidt de boodschap.

2
Led By Donkeys

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erwin Van Roy

    Jef Nagels u reactie toont aan dat u niets van de EU werking kent. want de Noren en de Zwitsers betalen veel geld aan de EU voor vrije handel en vrije doorgang maar krijgen zoals de EU landen geen geld van de EU. dus als de Britten zoals de Noren en Zwitsers willen leven zullen ze terug betalen maar krijgen niets meer in return want handelen kost geld. De EU heeft een veel grotere afname markt dan de het VK benieuwd wie de beste deal kan maken.

  • Toran Korshnah

    Nu kan de EU ten minste groeien. De dwarsliggers zijn weg. En de Britten blijven wel achter met een verdeeld volk. En ze gaan de EU-regels nu moeten volgen zonder inspraak te hebben.

Lees meer