Mitt Romney (R) was tijdens de vorige presidentsverkiezingen de grootste uitdager van Trump bij de Republikeinse voorverkiezingen.
AFP Mitt Romney (R) was tijdens de vorige presidentsverkiezingen de grootste uitdager van Trump bij de Republikeinse voorverkiezingen.

“Trump verdeelt de natie en zaait woede”: Mitt Romney bekritiseert openlijk het beleid van de president

Voormalig Amerikaans presidentskandidaat Mitt Romney haalt hard uit naar Donald Trump. De Republikein beschuldigt Trump van het verdelen –eerder dan verenigen- van de natie: “Donald Trump ontbreekt het karakter om een land te leiden”.

Mitt Romney, grootste uitdager van Trump tijdens de Republikeinse voorverkiezingen, was eerder al onmiskenbaar kritisch voor de huidige Amerikaanse president. Ditmaal schreef Romney een opiniestuk voor The Washington Post waarin hij Trump onder andere het vertrek van voormalig Amerikaanse minister van Defensie James Mattis en voormalig stafchef John Kelly verwijt.

Volgens Romney heeft het presidentschap vorige maand een “diepe duik” genomen. “Het gedrag van Trump de laatste twee jaar en in het bijzonder zijn maatregelen van afgelopen maand tonen aan dat de president niet de allure van zijn functie heeft aangenomen”, betreurt Romney, die donderdag de eed aflegt in de Senaat en die in 2012 de officiële Republikeinse kandidaat voor het Witte Huis was. 
“De aanstelling van onervaren personen, het in de steek laten van onze bondgenoten en zijn claims dat Amerika zich lang als een sukkel gedroeg in wereldaangelegenheden, tekenen zijn presidentschap”, schreef Romney.

‘Mainstream’ republikeins beleid

Hij suggereert nog dat de president niet veel goeds heeft gedaan voor het land. Romney prijst weliswaar het belastingbeleid, Trumps standpunt over China en de benoeming van conservatieve rechters: “Maar dat is slechts ‘mainstream’ republikeins beleid voeren”.

“Een president hoort ons te verenigen, dient ons te inspireren en moedigt ons aan om onze betere zelf te zijn”, vervolgt Romney nog. “Maar onze natie is momenteel verdeeld en boos. Op zo’n belangrijk moment ontbreekt onze president het vermogen om terug te verenigen. Het uitgesproken karakter van Trump moedigt woede en verdeeldheid aan.” En de wereld kijkt toe volgens Romney: “Trumps woorden en daden hebben wereldwijd voor verbijstering gezorgd”.

Het artikel van Romney ging intussen het land rond en is veelbesproken. Vele media schuiven de Republikein naar voren als voornaamste criticus van het beleid van Trump. Al vinden anderen dat Romney nog verder moet gaan in zijn kritiek. Sommigen zien in de column van Romney een aanwijzing dat Romney mogelijk ambities heeft om het in de presidentiële voorverkiezingen van 2020 op te nemen tegen de miljardair.

Teamspeler

Trump reageerde, naar goede gewoonte, via een Twitterbericht op het essay van Romney. “Ik zou liever hebben dat Romney zich concentreert op grensveiligheid en zo vele andere dingen waarbij hij kan helpen”, schrijft de president. “Ik heb gewonnen, en hij niet. Hij zou blij moeten zijn voor alle Republikeinen. Wees een teamspeler en win.” 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer