“Trump wil ‘achterpoortje’ gebruiken om wapens aan Saoedi-Arabië te verkopen”

Naar verluidt bereidt de administratie van de Amerikaanse president Donald Trump zich voor om wapens met een waarde van 7 miljard euro te verkopen aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Daarbij wil het het Congres omzeilen. Dat schrijft de New York Times.

Volgens de krant dringen minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en andere hoge verantwoordelijken er bij de regering op aan om zich te beroepen op een noodmaatregel zodat Trump kan voorkomen dat het Congres de verkopen blokkeert. De maatregel zou een van de komende dagen genomen kunnen worden, stelt de New York Times.

“Noodgeval”

Het was de Democratische senator Chris Murphy die er als eerste in het openbaar over sprak. Hij waarschuwde ervoor op Twitter. "Trump doet alsof de verkoop een 'noodgeval' is, wat wil zeggen dat het Congres niet tegen zou kunnen stemmen. Het zou automatisch gebeuren", aldus Murphy. 

Maar "er is geen nieuwe urgente reden om bommen te verkopen aan Saoedi-Arabië om ze dan op Jemen te laten vallen. De Saoedi's bombarderen burgers dus als er al een noodgeval is, dan is het een humanitair noodgeval dat veroorzaakt is door bommen die wij aan de Saoedi's verkopen", klinkt het nog.

De Amerikaanse Congres keurde in april nog een resolutie goed om de Amerikaanse steun aan de Saoedische coalitie in Jemen stop te zetten, maar Trump stelde zijn veto. 

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Edmond Dantès

    De riante commissies op deze wapenverkopen strijkt Trump op via véél te dure vastgoedtransacties via tussenpersonen door de Trumporganisatie.

  • FRIEDA VAN KEYMEULEN

    Trump laat zijn ware aard meer en meer zien.

Lees meer