4 Militairen marcheren het terrein van het Witte Huis op temidden van protesten tegen raciale ongelijkheid in de Verenigde Staten. (06/06/2020)
REUTERS Militairen marcheren het terrein van het Witte Huis op temidden van protesten tegen raciale ongelijkheid in de Verenigde Staten. (06/06/2020)

'Trump wilde 10.000 militairen inzetten in steden’

De Amerikaanse president Donald Trump wilde deze week 10.000 militairen inzetten in diverse steden om demonstraties tegen politiegeweld de kop in te drukken. Minister Mark Esper van Defensie en topgeneraal Mark Milley voelden daar niets voor en wezen het voorstel van de hand, aldus een hoge defensiemedewerker. Dat melden CBS News en CNN.

Epser stuurde wel ongeveer 1.600 militairen naar de regio Washington om te reageren als dat nodig was, maar de 5.000 eenheden van de nationale garde hadden nooit hulp nodig. De militairen begonnen donderdagavond te vertrekken. Tijdens een persconferentie zei de minister eerder deze week dat inzet van militairen in steden alleen in het uiterste geval moet gebeuren. “We verkeren nu niet in een dergelijke situatie”, aldus Esper.

Volgens nieuwszender CNN zei een andere defensiefunctionaris dat Milley sterk van mening was dat de situatie niet dermate ernstig was om de inzet van het leger te rechtvaardigen. Dat zette de deur open of een dergelijk presidentieel bevel überhaupt legaal zou zijn.

Zaterdag zijn weer tienduizenden demonstranten op de been in Washington en andere Amerikaanse steden, zoals New York en Los Angeles. De protesten zijn tot nu toe vreedzaam verlopen.

(Lees verder onder de foto's)

4 Demonstranten in Minneapolis, Minnesota. (06/06/2020)
AFP Demonstranten in Minneapolis, Minnesota. (06/06/2020)
4 Demonstranten in Los Angeles, Californië. (06/06/2020)
AFP Demonstranten in Los Angeles, Californië. (06/06/2020)

Joe Biden belooft racisme aan te pakken

De voormalige Amerikaanse vicepresident én de presidentskandidaat van de Democratische Partij, Joe Biden, heeft beloofd het racisme in zijn land aan te pakken en te zullen vechten voor een politiehervorming. Hij doet dat in een opiniestuk naar aanleiding van de dood van George Floyd. De Afro-Amerikaanse man werd om het leven gebracht door een Amerikaanse politieagent op 25 mei.

De 77-jarige Biden schrijft zaterdag in de Los Angeles Times dat er al lang concrete beleid nodig is om het systematische racisme te counteren. "Als ik verkozen word, wil ik binnen de 100 dagen een nationale politiecommissie in het leven roepen", klinkt het.

"We moeten echt lokaal politiewerk implementeren en ervoor zorgen dat elk politiedepartement in ons land de aanwervingsprocedure herbekijkt. Maar we kunnen eigenlijk niet wachten om hervormingen door te voeren", zo klinkt het. Daarom vraagt hij het Congres om onmiddellijk wurggrepen (zoals deze die Floyd fataal werd, nvdr) te verbieden en de overdracht van oorlogswapens naar de lokale politie te stoppen.

4 Joe Biden, de voormalige Amerikaanse vicepresident én de presidentskandidaat van de Democratische Partij.
EPA Joe Biden, de voormalige Amerikaanse vicepresident én de presidentskandidaat van de Democratische Partij.

Lees ook:

De maat is vol: Obama keert zich tegen zijn opvolger Trump (+)

INTERVIEW. Docent Amerikaanse Cultuur Frank Albers: “Het is onder Trump weer helemaal oké om racist te zijn” (+)

Het ABC van de Amerikaanse presidentsverkiezingen: hiermee ben je helemaal mee in het verkiezingsjaar 2020

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Catherine MISTIAEN

    President Trump speelt blufpoker, al jarenlang. Bedoeling is de waarheid laten bovendrijven en duidelijk maken aan het grote publiek, die massaal toekijkt. En dat gaat het best via ... blufpoker.

  • Lecocq Daniel

    Die militairen dienen om plunderaars op te pakken, niet om de vreedzame betogers uiteen te slaan.

Lees meer