Donald Trump met zijn zoon Eric in volle kiescampagne in juni vorig jaar.
REUTERS Donald Trump met zijn zoon Eric in volle kiescampagne in juni vorig jaar.

"Trumps zoon zei: 'Al het geld komt uit Rusland'"

Russen financierden golfresorts van familie Trump

In een interview onthulde Eric Trump aan een golfjournalist dat Rusland "voortdurend" de golfresorts van de familie financiert. Donald Trump zelf onthulde aan dezelfde journalist dat zijn familie "toegang had tot 100 miljoen dollar" voor hun nieuwste golfresort in North Carolina. Deze onthullingen werpen nieuw licht op de vermeende onkuise banden tussen Trump en Rusland.

Golfauteur James Dodson vertelde dit eerder deze maand tijdens een interview aan een radiostation in Boston.

100 miljoen dollar
Daarin verklaarde hij dat hij Donald Trump en diens zoon drie jaar geleden ontmoette toen hij was uitgenodigd om een partijtje golf te spelen op de nieuwe Trump National Golf Club in Charlotte. Dodson vroeg de huidige president hoe die de golfbanen had gefinancierd, en Trump "vertelde langs zijn neus weg dat hij toegang had tot 100 miljoen dollar". Waarop de journalist Eric Trump aan de mouw trok, tijdens een ritje in een golfkarretje.

"Ik vroeg: 'Eric, wie financiert dit? Ik weet dat banken, wegens de recessie, geen golfbanen meer financieren. Niemand investeert nog in golf, de financiering van golf ligt al vier of vijf jaar stil'", aldus Dodson. "En hij antwoordde het volgende: 'Wel, we zijn niet afhankelijk van Amerikaanse banken. We halen al het geld dat we nodig hebben uit Rusland'".

"Echt?", drong Dodson aan. "En Eric zei: 'Jazeker, we kennen daar mannen die dol zijn op golf, en die een grote belangstelling tonen in onze projecten. We gaan vaak naar Rusland'".

We zijn niet afhankelijk van Amerikaanse banken. We halen al het geld dat we nodig hebben uit Rusland

Eric Trump tegenover golfauteur James Dodson

Parlementair onderzoek

Die onthullingen zijn relevant in het kader van het parlementaire onderzoek naar de vermeende banden tussen de regering Trump en Rusland. Trump heeft herhaaldelijk ontkend dat hij banden heeft met Rusland. De president beklemtoont dat hij geen zaken doet met het land en er ook niet investeert. Toch weigert hij zijn belastingaangifte, die zijn beweringen zou kunnen staven, vrij te geven.

Door het onderzoek naar zijn banden met Rusland moest zijn voormalige veiligheidsadviseur Michael Flynn opstappen. Die had tegenover vicepresident Mike Pence misleidende verklaringen afgelegd inzake de inhoud en de timing van zijn telefoongesprekken met de Russische ambassadeur.

"Beïnvloedingscampagne"

Trump heeft Russische president Poetin geprezen als een sterke leider, en verklaarde later dat het een goede zaak zou zijn mochten beide leiders het met elkaar kunnen vinden. Rapporten van de Amerikaanse inlichtingendiensten die aantonen dat Rusland een "beïnvloedingscampagne" voerde Trump in de presidentsverkiezingen van vorig jaar een zetje te geven en zijn tegenstander Hillary Clinton in een slecht daglicht te stellen, legt Trump naast zich neer.

FBI-directeur James Comey onderzoekt de vermeende banden tussen Trump en de Russen verder en verklaarde vorige week tegenover de senaatscommissie dat hij niets meer zou lossen tot het onderzoek rond is.

Lees meer