Ramon Ligthart (links) met het gewonnen tegeltje voor de slechtste slogan van het jaar. Op de achtergrond zijn vriendin Tineke de Wit en oud-bakker André Leurs, die meehelpt met het maken van de worstenbroodjes.
Ed van Alem Ramon Ligthart (links) met het gewonnen tegeltje voor de slechtste slogan van het jaar. Op de achtergrond zijn vriendin Tineke de Wit en oud-bakker André Leurs, die meehelpt met het maken van de worstenbroodjes.

'Van kop tot kont, worst in de mond' is slechtste slogan van het jaar

De slogan 'Van kop tot kont, worst in de mond' is door Genootschap Onze Taal uitgeroepen tot slechtste slogan van het jaar. 'Plofklas' is voor het genootschap het woord van het jaar. Dit maakte actrice Romana Vrede namens het taalgenootschap deze avond bekend in de uitzending De Avond van Taal op de Nederlandse televisie.

Andere genomineerde slogans zoals die van het Rotterdamse Bram Ladage, 'Wat knort mijn mage! 50 jaar Bram Ladage!', moesten de worstenkreet uit het Nederlandse Mill voor laten gaan. De worstenslogan maakt reclame voor de worstenbroodjes van Millse molen De Korenbloem.

Woord van het jaar

Vorig jaar was 'brexit' het woord van het jaar bij Onze Taal, het jaar daarvoor was het 'sjoemelsoftware'. Andere kanshebbers dit jaar waren #MeToo, genderneutraal, nepnieuws en weigeroma.

Eerder deze maand riep Van Dale op basis van een publieksverkiezing het woord 'appongeluk' uit tot woord van het jaar. Vorig jaar was dat 'treitervlogger'.

De Top 5 slechtste slogans

"Van kop tot kont, worst in de mond" (Worstenbroodjes van de Millse molen De Korenbloem)

"Voor iedere gleuf een doos" (Moniss verpakkingsmaterialen)

"Alles om uw poes mee te verwennen. Ook als u een kater heeft" (4 Cats kattenspeciaalzaak)

"Haring is caring" (Visboer Vis en meer, op Camping Bakkum, Castricum)

"Wij zeggen geen chardo-nee tegen de borrel" (Café Lokaal De Ruyter, Nijmegen)

Koesterkoffer

In Vlaanderen werd het woord 'koesterkoffer' onlangs door woordenboekuitgever Van Dale uitgeroepen tot Woord van het Jaar. "Koffer met tastbare herinneringen om een jong gezin te steunen na het verlies van een kind", luidt de officiële definitie van koesterkoffer. De valies werd ontwikkeld door moeders, met de hulp van een kinderpsychologe en een aantal vzw's, en bevat onder meer silicone om een vingerafdruk te nemen van het kind, een canvas voor een hand-of voetafdruk en een buisje voor een haarlokje. 

In Nederland riep Van Dale het woord 'appongeluk' uit tot woord van het jaar. 

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Han Johnny

    Die van 4Cats vind ik veel leuker.

  • Fons Billen

    in België is het al 25 jaar , Lege kas !

Lees meer