4 Syrische migranten komen aan in Kos.
AFP Syrische migranten komen aan in Kos.

"Vluchtelingen worden aangevallen op zee": hulporganisaties erg bezorgd

Er duiken in Kos heel wat zorgwekkende verhalen op over vluchtelingenbootjes die werden aangevallen bij hun oversteek, zo bericht het persagentschap AFP. Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen maakt zich ernstige zorgen.

Gemaskerde en gewapende mannen die brandstof stelen en bootjes vernietigen: AFP tekende in Kos verschillende getuigenissen op van bootvluchtelingen uit Syrië en Irak. De verhalen, die voor het eerst begonnen op te duiken in juli, hebben ook al Artsen zonder Grenzen (AZG) bereikt: "We hebben genoeg gehoord om bezorgd te zijn."

"Grote, gemaskerde mannen die wapens, stokken en messen droegen, naderden onze boot, staken hem lek en gooiden onze motor in het water", vertelt Ahmad Yousef uit Irak aan AFP. Een andere Irakees, Walaa, zegt dat een Griekse boot zelfs recht op hen invoer. "Onze boot brak in twee, de benzinetank ontplofte en er brak brand uit. We belandden allemaal in het water. Er waren vrouwen en kinderen bij." Toen de Grieken dat zagen, haalden ze de mensen uit het water en brachten ze hen aan land. "Ze verontschuldigden zich: 'we wilden jullie gewoon wegjagen'."

De Syriër Ibrahim Najjar had twee weken geleden bijna Mytilene, bij Lesbos, met een bootje bereikt, toen een andere boot "met een grote EU-vlag en een kleine Griekse vlag" op hen af kwam. "De mannen aan boord haalden wapens boven. Hun gezichten waren bedekt. Ze namen de benzine van onze boot en voeren weg."

'De mannen aan boord haalden wapens boven. Hun gezichten waren bedekt. Ze namen de benzine van onze boot en voeren weg'

4
AFP

'Maffiagroepen'

Hier en daar wordt gesuggereerd dat de Griekse kustwacht betrokken is bij de aanvallen, maar daar wordt dat uiteraard ontkend. Wel meldden ze op 1 augustus dat ze drie mannen op het eiland Samos hadden gearresteerd, die ervan verdacht werden bootvluchtelingen, die vanuit Turkije kwamen, aan te vallen en te bestelen. Eind juli maakte een hulporganisatie melding van 'maffiagroepen' of 'speciale commando's van de Griekse kustwacht' die betrokken zouden zijn bij dergelijke aanvallen. Die claims worden ten stelligste ontkend door het hoofd van de immigratie-afdeling van de Griekse politie, generaal Zakharoula Tsirigoti.

Ook vanuit Turkije wordt met een beschuldigende vinger gewezen naar de Grieken. Daar spreekt een overheidsbron van 'inhumane methodes'. AZG heeft echter ook verhalen opgevangen over de Turkse kustwacht, die migranten probeert verhinderen het land te verlaten.

4
AFP
4
AFP

Lees meer