Rupel en Solano in een onderonsje.
UNKNOWN Rupel en Solano in een onderonsje.

"VN moeten blijven aan Servisch-Kosovaarse grens"

De Europese Unie wil dat de missie van de Verenigde Naties in Kosovo (UNMIK) voorlopig aanwezig blijft op de grens tussen Kosovo en Servië. Dat heeft de Sloveense minister en huidig EU-voorzitter Dimitrij Rupel vandaag verklaard na afloop van een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.

"Tijd nodig"
Het is de bedoeling dat de Europese missie EULEX op termijn UNMIK zal vervangen, maar Rupel gaf toe dat de overdracht tijd en bijkomende inspanningen zal vergen. "UNMIK levert goed werk. Wij steunen het idee dat UNMIK aanwezig blijft aan de grens om nieuwe incidenten te vermijden", zo voegde hij eraan toe. In de grensstreek werden na de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo douaneposten aangevallen.

Onafhankelijk
De Albanese meerderheid in Kosovo verklaarde zich vorige maand onafhankelijk van Servië. Zestien EU-lidstaten hebben de nieuwe staat erkend en de EU is intussen volop bezig met de ontplooiing van EULEX. Servië en Rusland erkennen Kosovo echter niet en stellen dat er geen wettelijke basis voor de Europese missie bestaat. VN-resolutie 1244 bevestigt immers de territoriale integriteit van Servië.

Solana
Javier Solana, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU, bevestigde vandaag dat de EU haar missie over het volledige grondgebied wil ontplooien, inclusief de door de Serviërs gedomineerde delen in het noorden van Kosovo. Ook de Britse minister David Miliband beklemtoonde dat EULEX in alle delen van Kosovo aanwezig moet zijn.

Agenten en rechters
De EU besloot midden februari om in een bestek van vier maanden ongeveer 2.000 politiemensen, rechters en procureurs naar Kosovo te sturen. Zij moeten de Kosovaren begeleiden bij de uitbouw van nieuwe instellingen. Intussen zou UNMIK, dat al sinds 1999 het feitelijke bestuur over Kosovo waarneemt, zijn bevoegdheden moeten overdragen aan de nieuwe Kosovaarse regering.

Stembus
De Europese steun voor Kosovo heeft intussen het einde van de Servische coalitie en de ontbinding van het parlement ingeleid. Premier Vojislav Kostunica eist een herziening van de Servische toenadering tot Brussel, maar stuit op het verzet van de pro-westerse president Boris Tadic. In mei moeten de Serviërs opnieuw naar de stembus. (belga/svm)

Lees meer