AFP

"Vrouw verstopte werktuigen voor ontsnapte moordenaars in bevroren hamburgervlees"

De vrouw die ervan beschuldigd wordt de moordenaars David Sweat en Richard Matt te hebben geholpen bij hun ontsnapping uit een gevangenis in New York, stak gereedschap in bevroren hamburgervlees om het aan de criminelen te bezorgen. Dat heeft Joyce Mitchell naar verluidt bekend aan de politie, meldt de New York Post.

De gevangenismedewerkster zette het voedsel met daarin het smokkelwaar in een koelkast. Vervolgens schotelde een bewaker het vlees aan Matt voor, schrijft Buzzfeed. Dat personeelslid werd geïdentificeerd als Gene Palmer. De autoriteiten geloven echter niet dat Palmer wist dat de werktuigen in het vlees zaten, weet de Amerikaanse nieuwssite. De man is op non-actief gezet.

DNA in blokhut
Onder andere zaagbladen werden in het vlees de gevangenismuren binnengesmokkeld. Met het gereedschap maakten de moordenaars een gat in de muur van hun cel, waarna ze begin juni via een gangenstelsel wisten te ontsnappen.

De politie startte meteen een grote klopjacht, maar kon de killers tot nog toe niet vatten. In een blokhut in Franklin County zou evenwel DNA van het duo gevonden zijn, zo meldden lokale media begin deze week. De autoriteiten weigerden het bericht te bevestigen om het onderzoek niet te schaden. Ze confirmeerden wel dat er "concrete aanwijzingen" gevonden werden.

"Witte boxershort"
Volgens de New York Post gaat het om een witte boxershort van het type dat gedragen wordt in de Clinton Correctional Facility. De Press-Republican meldt dat speurders op de plek ook laarzen, bebloede sokken en vingerafdrukken van minstens een van de voortvluchtigen hebben gevonden.

De doorzoeking van de hut vond zaterdag plaats. De cabine ligt op ruim 32 kilometer van de gevangenis van waaruit het duo op 6 juni in ware Hollywoodstijl de benen nam.

Lees meer