Kos

"VS gaan geheim document over drones publiceren"

De Amerikaanse regering zal volgens de Washington Post een geheim document over drones publiceren, waarmee het ministerie van Justitie in 2011 de dood van Amerikaanse verdachten van terreur in het buitenland heeft gerechtvaardigd. Washington plooit nu onder de politieke druk. Meerdere senatoren hadden aangekondigd de benoeming van een van de auteurs van het memorandum voor een hogere rechtsinstantie te blokkeren, indien het document niet openbaar zou gemaakt worden.

Een hof van beroep had in april de publicatie van het memorandum bevolen. Het ministerie heeft nu beslist dit niet aan te vechten, citeerde de krant een niet bij naam genoemde regeringsambtenaar.

Drones hebben tot nu toe vier Amerikaanse burgers gedood, waaronder de prediker Anwar al-Awlaki in Jemen. Dat had de regering van president Barack Obama vorig jaar bevestigd. Al-Awlaki werd verdacht van banden met het terreurnetwerk al-Qaida.

Meerdere burgerrechtenorganisaties en media hadden aangedrongen op het vrijgeven van de documenten. Het deels gecensureerde memorandum zal binnen enkele weken openbaar worden gemaakt, aldus nog de ambtenaar. Een officiële bevestiging is er nog niet.

Lees meer