Shutterstock

“Was jij je benen onder de douche?” Man ontketent ware rel met poll op Twitter

Een Amerikaanse man veroorzaakt flink wat commotie op Twitter met een eenvoudige vraag over persoonlijke hygiëne: “Was jij je benen onder de douche?” Na 4 dagen hebben al meer dan 800.000 mensen deelgenomen en de gemoederen lopen flink op.

Conor Arpwel heet de man achter de enquête en zelf wast hij zijn benen naar eigen zeggen wél als hij doucht. Maar hij wilde graag weten of dat voor anderen ook het geval is. Na 4 dagen en meer dan 800.000 stemmen heeft 81 procent van de deelnemers ‘ja’ geantwoord en 19 procent ‘nee’.

Emoties

Dat het topic de emoties doet oplopen, blijkt duidelijk uit de commentaren. Heel wat mensen begrijpen niet waarom je je benen níét zou wassen: “Ik wist niet dat je een keuze had.”


Maar al gauw komen er ook commentaren van mensen die het echt vies vinden om dat niet te doen: “12 procent van jullie is vies”, klinkt het, en even later: “17 procent. Het wordt een epidemie.”


Anderen proberen te wijzen op de noodzaak: “Iedereen die ‘nee’ geantwoord heeft: denk aan alle toiletbrillen waar je al hebt opgezeten en was die dijen!” (lees hieronder verder)

Er worden ook anekdotes gedeeld: “Een jongen met wie ik nog op school heb gezeten, zei me ooit dat hij verbaasd was dat sommige mensen hun rug wasten ‘omdat de douche je shampoo toch via je rug naar omlaag spoelt’. Ik denk er al 10 jaar aan.”

Wat dan weer commentaar ontlokt van mensen die het bewust níét doen. “Ik doe het niet (tenzij ik me scheer) en ik voel me gerechtvaardigd en vol vertrouwen omdat de essentiële oliën van mijn huid intact blijven.” Iemand anders voert aan: “Mijn benen zitten de hele dag veilig in mijn broek, wat is het probleem?” Wat anderen dan weer doet antwoorden: “Er zitten nóg wel dingen de hele dag veilig in je broek, maar dat wil niet zeggen dat ze niet af en toe eens gewassen moeten worden.”

Blote benen

En ook: “Ik was ze alleen als ik met blote benen heb rondgelopen of als ik naar de fitness ben geweest en ze zweterig aanvoelen. Ik waste ze vroeger wel, maar toen ik eczeem op mijn benen kreeg, moest ik stoppen met het gebruik van zeep. Want dat maakte het erger.”

Wat er nu eigenlijk echt van aan is? Wel , douchen doe je volgens dermatologen best niet elke dag en je bent maar beter ook niet te kwistig met zeep of reinigers. “Het is een mythe dat je elke dag een reinigingsmiddel nodig hebt om je lichaam te wassen”, schreven we al eerder dit jaar. “Voor de meesten volstaat je gewoon afspoelen met wat water al. De enige uitzondering is nadat je fel gezweet hebt, bijvoorbeeld na het sporten. De gebieden die de meeste nare geurtjes verspreiden, zoals je oksels en voeten, zeep je daarentegen wel beter in.”

18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Bob Fréson

    Mijn jonge vrouwelijke arts heeft mij aangeraden om tijdens het douchen uw benen en billen twee keer te wassen. Den eerste keer als ze nog vuil zijn, dan afspoelen, en ze daarna terug te wassen. En zij zal het wel weten zeker, want zij heeft daarvoor een dieplom.

  • Octaaf De Smet

    er is een serieus watertekort in vlaanderen dus moeten we water zien te besparen laten we binnen vlaanderen er allen mee op letten denk hier aan wanneer je onder de douche staat

Lees meer