De Britse ochtendkranten openen net als zondag opnieuw met de brexit-perikelen.
AP De Britse ochtendkranten openen net als zondag opnieuw met de brexit-perikelen.

‘Yeah but no but…’: Britse kranten cynisch na nieuwe brexitnederlaag van Boris Johnson

Met een typisch Brits gevoel voor humor hebben de Britse ochtendkranten  gereageerd op de nederlaag van premier Boris Johnson, gisteravond in het Lagerhuis. Dat stemde Johnsons tijdschema voor brexitwetgeving weg, waarmee een scheiding met deal op 31 oktober nu onhaalbaar lijkt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Johnson's Halloween brexit in duigen”, kopt de krant I nog vrij bescheiden. The Mirror klinkt scherper met: “De brexit-horror van de premier”. The Telegraph kopt in de overtreffende trap: “Brexit bevindt zich in het vagevuur". De digitale uitgave van The Independent schrijft droogjes: “Einde van de halsbrekende brexit”. 

(Lees verder onder de Twitterberichten)

Met “Vertrouw op deze groep om van triomf een ramp te maken” maakt de Daily Mail de brexit-onderhandelingen van premier Johnson op sarcastische wijze tot een lachertje. De Daily Express reageert op soortgelijke wijze. “Historische deal ... maar Kamerleden bederven het met nog meer getalm”. Het eerste verwijst naar de ruime meerderheid die gisteravond voor de door Johnson voorgestelde brexitwetgeving stemde.

(Lees verder onder de Twitterberichten) 

De Britse tabloid The Sun refereert met de kop ‘Yeah but no but…” naar de slagzin van Vicky Pollard uit de komische Britse serie Little Britain. De krant doelt natuurlijk op de brexitwetgeving van Johnson die eindelijk werd goedgekeurd, waarna de parlementsleden tegen het vooropgestelde tijdschema van de premier stemden. 

(Lees verder onder het Twitterbericht)

Primeur

Het was weliswaar een symbolische beslissing, omdat de wet in de volgende fase nog ingrijpend kan worden aangepast en alsnog kan worden verworpen. Maar toch was het een belangrijk moment: voor het eerst in de brexitgeschiedenis stemde het Lagerhuis voor een brexitdeal. 

De zakelijke gerichte krant City AM haakte daarop in met: “Brexit vertraagd maar niet geweigerd”. De Financial Times maakte daarvan: Johnson behaalt historische overwinning maar brexit-stemming gedwarsboomd op deadline.”

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Paul Vanmaldeghem

    De Brexit soap bevestigt nogmaals pijnlijk het ziektesymptoom van de gehele Europese Unie, namelijk besluiteloosheid. Europa is een gigantische praatbarak geworden voor politici die het in eigen land verkorven hebben en nu tegen elkaar op staan te palaveren. Ondertussen kwijnt de middenklasse van Europa verder weg en belanden we in een nieuw tijdperk van rijk en arm. De uiteindelijke winnaars zijn de multinationals en de grootbanken.

  • monique bolen

    De vraag is of het gros van de bevolking wel een Brexit willen, er wordt steeds meer om een nieuw referendum gevraagd en men weigert uit vrees voor de uitkomst.

Lees meer