11 ton afval en 4 lichamen gevonden bij grote opruimactie op Everest

Een team van 20 sherpa’s heeft de afgelopen twee maanden maar liefst 11 ton afval van de hoogste berg ter wereld gehaald tijdens een grote opruimactie. Ze borgen ook de lichamen van 4 klimmers. Die werden nog niet geïdentificeerd en het is nog niet duidelijk wanneer ze precies stierven.

De Nepalese sherpa’s vertelden bij hun terugkomst dat de hellingen van de 8.850 meter hoge Everest bezaaid waren met menselijke uitwerpselen, gebruikte zuurstofflessen, gescheurde tenten, touwen, gebroken ladders, blikjes en plastic verpakkingen, die de afgelopen decennia door klimmers werden achtergelaten. Ze concentreerden zich zowel op de aanlooproute naar het basiskamp als op de kampen richting de top van de berg.

Lichamen

Twee van de vier lichamen vonden de sherpa’s op de verraderlijke Khumbu Icefall, de andere twee op de derde kampsite op de Western Cwm. Het afval en de lichamen waren verborgen onder het ijs, maar kwamen door het smelten van de sneeuw in de zomer aan de oppervlakte.


Dit klimseizoen kwamen in totaal 11 klimmers om in hun poging om de top van de Everest te bereiken. 9 van hen probeerden dat langs de Nepalese kant, 2 langs de Tibetaanse kant. Het was daarmee het dodelijkste klimseizoen sinds 2015. (lees hieronder verder)

Nepal verleende dit jaar 381 vergunningen om de Everest te beklimmen, van 9.774 euro per stuk. Foto’s toonden hoe druk het op de top was, met lange wachtrijen in de ‘death zone’ tot gevolg. Dat gebied wordt zo genoemd omdat het door het gebrek aan zuurstof en de ijzige kou op die hoogte dodelijk kan zijn. Volgens de autoriteiten zou het slechte weer er dit jaar voor gezorgd hebben dat er weinig momenten waren om de top te bereiken. Als die zich dan toch aandienden, wilde iedereen tegelijk naar boven.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mark De vos

    Kan heel simpel opgelost worden. Voor het vertrek op de weegschaal met alles en na terugkomst opnieuw. En als het verschil te groot is enkele duizenden euro's per kg boete. Het zal er al jaren niet meer zo proper geweest zijn geloof me.

  • CAROLINE NAGEL

    We moeten blij zijn dat al deze mensen zijn gestorven op de plaats waar ze wilden sterven. Is dat niet iets dat gevierd moet worden? Dat is toch wat de meeste nabestaanden vertellen.

Lees meer