8 Ook personeel dat deze morgen aan de slag wilde in het hotel, mag niet meer binnen. Reizigers in het hotel kunnen enkel toekijken vanaf hun balkon.
AFP Ook personeel dat deze morgen aan de slag wilde in het hotel, mag niet meer binnen. Reizigers in het hotel kunnen enkel toekijken vanaf hun balkon.

118 Belgische toeristen vast in hotel op Tenerife door coronavirus: “Briefje onder deur geschoven dat we op kamer moeten blijven”

Het aantal Belgische reizigers dat vastzit in het H10 Costa Adeje Palace Hotel in Tenerife is opgelopen tot 118. Zowat duizend gasten moeten er binnen blijven, nadat een Italiaanse arts gisteren positief testte op het coronavirus. De man zou al een week in het hotel hebben gelogeerd vooraleer hij ziekteverschijnselen vertoonde. Intussen is ook duidelijk geworden dat zijn vrouw besmet geraakt is. Naast de 110 Belgische reizigers van TUI kwamen er in de loop van de dag nog zes klanten van Corendon bij. Touroperator Sunweb laat weten nog eens twee Belgen in het hotel te hebben. Dat maakt dus 118 landgenoten in totaal.

Vannacht raakte bekend dat de 69-jarige Italiaanse arts wel degelijk besmet is met het coronavirus. De man is afkomstig uit Lombardije, de noordelijke Italiaanse regio waar sinds afgelopen weekend honderden besmettingen zijn vastgesteld. Waarschijnlijk liep de arts het virus dus al voor zijn vakantie op, en liep hij daarna zonder enig vermoeden een week rond in het vakantieresort, het H10 Costa Adeje Palace op Tenerife. De meest voorkomende incubatietijd van het coronavirus (de tijd tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen) is ongeveer twee weken. 

Roomservice mogelijk

Uit voorzorg hebben de Spaanse gezondheidsautoriteiten het hotel nu volledig afgesloten, melden de kranten El Español en El Pais.  De overheid houdt er ernstig rekening mee dat de man het virus tijdens zijn verblijf ook onbewust op andere gasten heeft overgedragen. Agenten van de nationale politie bewaken het hotel, niemand kan het hotel nog in of uit. 

Een van de Belgen in het hotel vertelt onze redactie dat ze vanmorgen een briefje vonden dat onder de deur van hun kamer was geschoven. Daarop staat in vier talen de vraag om binnen in hun kamer te blijven omdat het hotel “om gezondheidsredenen is gesloten”.

Sunweb heeft intussen contact gehad met de gestrande reizigers. “Ze stellen het gezien de omstandigheden goed. Ze kunnen voor de maaltijden naar het restaurant van het hotel gaan of een beroep doen op roomservice”, zegt woordvoerder Tim Van den Bergh.

“Geruchten van twee weken”
De toeristen mogen het hotel niet verlaten van de Spaanse autoriteiten, maar volgens Van den Bergh is het niet zeker hoe lang de quarantaine zal duren. “Er circuleren geruchten van twee weken, maar officieel hebben we daar van de Spanjaarden nog geen bevestiging van gekregen”, klinkt het. 

Wie naar het hotel in Tenerife wilde afreizen, krijgt de keuze om de reis te laten omboeken of kosteloos te annuleren. Klanten die de voorbije week terugkeerden uit Tenerife zullen via e-mail de raad krijgen om de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsraad en het ministerie van Volksgezondheid op te volgen. Bij griepachtige symptomen, zoals koorts of keelpijn, moeten ze hun huisarts meteen consulteren.

Dicht tot 15 maart
Onder de gasten zijn ook 110 Belgen van TUI. “Onze v
akantiegangers kunnen het hotel niet verlaten”, bevestigt woordvoerder Piet Demeyere. “Momenteel heeft TUI contact met de lokale autoriteiten en het management van de H10-hotelketen om meer informatie te verkrijgen. Voor vakantiegangers die de komende dagen in dit hotel moeten verblijven, zal TUI al het mogelijke doen om een alternatieve oplossing aan te bieden”, klinkt het.

Het hotel zelf laat op zijn website weten dat het tot 15 maart dicht is “om de veiligheid van klanten en personeel te vrijwaren”. Of dat betekent dat ook de reizigers tot dan in het hotel moeten blijven, is niet duidelijk.

Lees ook: Reis annuleren wegens coronavirus? Geen terugbetaling. Alle vragen over de impact van het virus op uw vakantieplannen (+)

8
AP

“De reisleiding heeft contact met de hotelgasten”, aldus Corendon-woordvoerster Audrey Denkelaar. “Die mensen begrijpen dat ze de instructies van de Spaanse autoriteiten moeten opvolgen en dus gedurende twee weken binnen in het hotel moeten verblijven.” 

“Leuk is dat natuurlijk niet, maar de mensen weten dat het de regel is. Ze hebben al voorbeelden genoeg gezien van cruiseschepen waarop een besmetting is uitgebroken.” 

Verblijft u momenteel in het H10 Costa Adeje Palace, of een ander hotel op de Canarische Eilanden waar maatregelen tegen het coronavirus worden genomen en wil u daarover getuigen? U kan onze redactie contacteren op redactie@hln.be. Vergeet zeker uw gsm-nummer niet te vermelden.

8 Personeel in het hotel draagt mondmaskers.
VTM Nieuws Personeel in het hotel draagt mondmaskers.
8 De politie staat voor de deur van het hotel op Tenerife.
HLN De politie staat voor de deur van het hotel op Tenerife.

Registratie

Buitenlandse Zaken herhaalt het advies aan reizigers om zich te registreren op travellersonline.diplomatie.be. “Het duurt maar enkele seconden en zo hebben we hun contactgegevens. Het is dan makkelijker om contact op te nemen als er zich problemen voordoen. Weinigen hebben die reflex als ze naar naburige landen gaan, maar hieruit blijkt dat dit toch nuttig kan zijn.”

Het reisadvies voor Spanje werd intussen lichtjes aangepast. Zo raadt Buitenlandse Zaken aan om de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen, net als de instructies op de website van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid. Ook raadt Buitenlandse Zaken enkele hygiënische maatregelen aan om de verspreiding van virussen in het algemeen te vermijden.

Lees ook: Breekt coronavirus straks bij ons uit? En zal het vanzelf weer verdwijnen? Experts geven uitleg (+)

8 Het hotel schoof vanmorgen een briefje met de vraag om binnen te blijven onder de deuren van de hotelkamers.
rv Het hotel schoof vanmorgen een briefje met de vraag om binnen te blijven onder de deuren van de hotelkamers.
8
AP
8
AP
8
AP

88 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Renaat Moerman

    De reden dat het sterftecijfer hoger ligt bij corona is omdat men de noemer van de breuk nog niet kent, met andere woorden : er zijn veel meer mensen ziek, maar door verwarring met gewone griep weten we niet hoeveel. Bij overlijden wordt er uiteraard een vaststelling gedaan.

  • Stefanie van Dijk

    @George, het sterftecijfer bij griep is toch iets hoger, maar inderdaad is het bij dit virus nog een pak hoger met name omdat er nog geen vaccin tegen is. Er blijven hier maar mensen het vergelijken met de griep, dat kan maar doe het dan goed, vergelijk het met de griep pandemie van 1918

Lees meer