6 Golven beuken tegen een steiger in de Franse gemeente Plobannalec-Lesconil.
AFP Golven beuken tegen een steiger in de Franse gemeente Plobannalec-Lesconil.

130.000 huishoudens zonder stroom in Frankrijk door Ciara

Het noordelijke deel van Frankrijk is gisterenavond ook stevig getroffen door storm Ciara, met stroomuitval en verstoord verkeer als gevolg. Honderden mensen moesten gered worden voor mogelijke overstromingen in de loop van de nacht. 

In totaal geldt voor 32 departementen in Frankrijk de waarschuwingscode oranje. Ongeveer 130.000 huishoudens zitten momenteel zonder stroom. De zwaarst getroffen regio’s zijn Bretagne, Normandië, Hauts-de-France, Grand Est, Île-de-France en Centre.

De weerdienst meldt windstoten van meer dan 100 kilometer per uur in het binnenland en tot 130 kilometer per uur aan de kust. 

Een 40-jarige man kwam om het leven toen hij met zijn brommer viel in de gemeente Drancy, in het departement Seine-Saint-Denis. Volgens de politie gaat het om een ongeval dat veroorzaakt werd door de windvlagen. 

Volgens voorspellingen van Météo-France zou de wind geleidelijk beginnen verzwakken in het noorden van Frankrijk. In de Alpen en op Corsica worden dan weer sterkere windstoten verwacht.

Verder vrezen de autoriteiten dat verschillende rivieren uit hun oevers zullen treden, voornamelijk in Moselle en Meurthe-et-Moselle. 

6
AFP

Verschillende luchthavens, onder meer die van Caen, Lille en Brest, legden het vliegverkeer stil, waardoor duizenden reizigers getroffen zijn. Op de luchthaven van Charles de Gaulle in Parijs en Paris-Orly zijn een vijftigtal vluchten geannuleerd of vertraagd.

Ook de dienstregeling van de Franse spoorwegen is flink ontregeld door de storm. En een Thalys, die onderweg was van Frankrijk naar Amsterdam, kon niet verder rijden dan Brussel. Een woordvoerder laat weten dat het ging om de twee laatste treinen met eindbestemming Amsterdam. Daardoor zitten enkele honderden mensen vast in Brussel, waar ze ondergebracht werden in hotels.

Op de Franse wegen staan veel files, verschillende wegen zijn afgesloten nadat er takken op de weg waren gevallen. Het verkeer op het Kanaal, tussen Calais en Dover in het Verenigd Koninkrijk, is "tot nader orde" opgeschort, meldt een woordvoerder van de haven. Ook ander verkeer tussen Frankrijk en Verenigd Koninkrijk is stilgelegd.

6 Beukende golven bij Pas-de-Calais.
AFP Beukende golven bij Pas-de-Calais.

Andere landen

Ook in andere landen zorgt Ciara voor veel problemen

In het Verenigd Koninkrijk kunnen vluchten, treinen en boten niet vertrekken. In Ierland zitten 10.000 huizen, boerderijen en bedrijven zonder stroom. De autoriteiten waarschuwen er bovendien voor overstromingen in de kustgebieden. In Duitsland is het treinverkeer volledig stilgelegd. De luchthavens van Frankfurt, Berlijn, München, Düsseldorf, Keulen en Hannover annuleerden hun vluchten. Op de Nederlandse luchthaven van Amsterdam werden 240 vluchten geannuleerd.

De storm heeft intussen Tsjechië bereikt. Door de hevige weersomstandigheden zitten zo’n 100.000 huishoudens zonder stroom. Veel elektriciteitsdraden zijn beschadigd door omgevallen bomen. De brandweer was al vroeg bezig met het opruimen van bomen en takken die wegen blokkeerden.

6 Overstroomde straten in Engeland.
AFP Overstroomde straten in Engeland.
6
AFP
6
AFP

Lees meer