139 massagraven met vluchtelingen gevonden in Maleisië

Gewetenloze mensenhandelaren hebben in het grensgebied tussen Maleisië en Thailand mogelijk honderden vluchtelingen vermoord of laten sterven. De Maleisische politie ontdekte een massa begraven lijken en 17 verlaten kampen in de jungle. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ahmad Zahid Hamidi maandag verklaard.

Bij de slachtoffers gaat het volgens de eerste vaststellingen waarschijnlijk om Rohingya-moslims uit Myanmar en mensen uit Bangladesh. Mensensmokkelaars brengen migranten op zoek naar een uitweg uit de bittere armoede en vervolging al lange tijd naar Maleisië. Duizenden vluchtelingen zwalpen volgens mensenrechtenactivisten momenteel nog op overvolle vissersboten voor de kusten van Maleisië en Indonesië.

Enkele graven en kampen zijn mogelijk al vijf jaar oud, zei Hamadi. Regeringsleider Najib Razak toonde zich in de marge van een bezoek in Japan diep geschokt. "We zullen de verantwoordelijken vinden", kondigde hij op Twitter aan. Zondag waren volgens mediaberichten al honderd begraven lijken gevonden. De autoriteiten gaven officieel nog geen cijfers vrij over het aantal slachtoffers.

Eind april waren in Thailand in de provincie Songkhla aan de grens met Maleisië al verschillende massagraven met tientallen lijken ontdekt van vermoedelijk Rohingya-moslims en Bengaalse immigranten. Volgens overlevenden worden ze door mensensmokkelaars onder valse beloftes meegeloodst en in kampen in de jungle opgesloten als gijzelaars om hun families geld af te persen.

Lees meer