Schoonmaker Tugrul Cirakoglu aan het werk in de zwaar vervuilde badkamer.
Frisse Kater Schoonmaker Tugrul Cirakoglu aan het werk in de zwaar vervuilde badkamer.

150 kilogram uitwerpselen uit badkamer gehaald: "We moeten beter voor elkaar zorgen"

Schoonmaker Tugrul Cirakoglu is bedolven onder de geschokte reacties op een video die hij vorige week plaatste. De man uit Amsterdam maakt daarin een extreem vervuilde badkamer schoon in een seniorenwoning in voorstad Amstelveen. “Als we beter naar elkaar om zouden kijken, kunnen we dit soort ellende voorkomen.”

In het filmpje, dat via verschillende kanalen honderdduizenden keren is bekeken, is te zien hoe Cirakoglu en zijn collega een dikke laag ontlasting uit de badkamer scheppen. Volgens schoonmaakbedrijf Frisse Kater, dat Cirakoglu in 2014 oprichtte en gespecialiseerd is in uitzonderlijke situaties, was er een gevaar voor de gezondheid ontstaan voor de bewoner en de buren.

Het reinigen van de woning was volgens de schoonmaker extra moeilijk omdat de bewoner tientallen liters cola over de poep had gegooid. Dat zorgde voor een plakkerige, moeilijk te verwijderden substantie. Vuilniszakken vol met tientallen kilo's uitwerpselen voerden ze uiteindelijk af. De stankoverlast was enorm.

Ik kan je nu al vertellen dat meerdere buurtbewoners straks tegen me zeggen: wat erg hè, terwijl ze zelf ook niet hebben ingegrepen

Tugrul Cirakoglu

“Dat geen van de buren heeft aangebeld om te kijken hoe het gaat en of de bewoner hulp nodig had, stemt mij droevig”, zegt Cirakoglu. Op zijn eigen YouTube-kanaal heeft hij de vlog inmiddels verwijderd, omdat hij niet wil dat de hulpverlening van de bewoner in gevaar komt.

Hij roept de samenleving op om beter naar elkaar om te kijken. “Mensen reageren massaal op die vlog, ze
 snappen niet hoe een bewoner het zo ver heeft laten komen en waarom er niet eerder is ingegrepen. Maar kijk nou eens naar jezelf”, zegt hij, onderweg naar een schoonmaakklus in het noorden van Nederland, waar iemand vier weken dood in zijn woning heeft gelegen. “Ik kan je nu al vertellen dat meerdere buurtbewoners straks tegen me zeggen: wat erg hè, terwijl ze zelf ook niet hebben ingegrepen.”

Controle verliezen

In een reactie op Facebook zei Cirakoglu eerder al dat hij en zijn schoonmakers met regelmaat mensen zien die al jaren geen stap meer buiten hun woning hebben gezet. “Graatmager, levend tussen hun eigen vervuiling en moederziel alleen. Het merendeel van de opdrachten die wij uitvoeren kon prima voorkomen worden als er meer contact was geweest met buren, vrienden, of familieleden.”

“Geen enkel mens op deze wereld kiest er willens en wetens voor om tussen het vuil te leven. Van buitenaf bekeken kunnen wij ons niet voorstellen dat zoiets ooit bij ons zal gebeuren, maar dat dacht de persoon in kwestie ook ooit. Maar dan gebeurt er iets in het leven waardoor een persoon de controle over zijn of haar leven verliest. Het begint met lichte verloedering van de woning en eindigt vervolgens in een onmenselijke situatie waarbij mensen letterlijk gevangen raken in hun eigen woning.”

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Gaston FOUBERT

    Je kan Facebook hier toch niet de schuld van geven. Heel wat mensen hebben, zij het niet fysiek, nog contact met de jachtige buitenwereld.

  • Bix Froefel

    Mensen willen wel helpen, maar als je je ook maar een beetje moeit met iemand wordt je al een stalker genoemd. En meestal krijg je toch stank voor dank. Leer doorspoelen en dan heb krijg je dit niet. Komaan zeg, als dat al niet meer kan. Nee de gek gooit er nog een ton cola over. Bah. Die buurt heeft er ook niet voor gekozen om naast zo een vieze gek te wonen. Zoek hulp.

Lees meer