De ravage op Ground Zero na de vreselijke terreuraanslagen van 9/11 in New York City.
ap De ravage op Ground Zero na de vreselijke terreuraanslagen van 9/11 in New York City.

2.400 nieuwe beelden van Ground Zero gevonden op cd-roms

Jon Stewart gaf vorige week een aangrijpende speech voor het Amerikaanse Congres. De comedian nam het op voor de hulpverleners die als eerste ter plaatse kwamen na de aanslagen van 9/11, nu bijna 18 jaar geleden. Archivaris Jason Scott “wou daar nog iets nieuws aan toevoegen”: 2.400 nooit eerder vertoonde foto’s van Ground Zero, gestockeerd op cd-roms.

Komiek Jon Stewart ijverde er in het Congres vorige week voor om de hulpfondsen voor de zogenaamde ‘first responders’ van 9/11 te verlengen tot na 2020. Vele hulpverleners ondervinden vandaag nog altijd de nare gevolgen van hun werk aan de ingestorte Twin Towers van het World Trade Center, zowel fysiek als mentaal.

De in Amerika bekende historicus Jason Scott greep de pakkende veeg uit de pan van collega-activist Jon Stewart aan het adres van het Congres aan om te melden dat hij zelf zo’n 2.400 nieuwe beelden van Ground Zero in handen had gekregen. De foto’s waren genomen met een Canon Powershot G1 door een arbeider, die na de aanslagen aan het werk was op Ground Zero. Ze dateren van de periode tussen eind september en begin oktober 2001.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Scott zei dat hij niet alle foto’s had kunnen recupereren, omdat de fotograaf ze bewaard had op cd-roms. De plastic bewaarschijfjes, die er net als muziek-cd’s uitzien, zijn inmiddels helemaal in onbruik geraakt. Ze zijn onderhevig aan slijtage en hebben dan ook een beperkte houdbaarheidsdatum. Vandaar dat sommige beelden niet meer te redden vielen. “Maak backups van je oude cd-roms”, raadt de archivaris ons daarom aan op Twitter.

Scott tweette verder nog: “Het zou nuttig zijn om de arbeider te interviewen die al die foto’s nam, die rondliep op dat terrein, die deze unieke beelden van Ground Zero vanuit alle hoeken maakte en toonde hoeveel inspanningen er geleverd werden om de boel op te ruimen. Maar dat kan niet. Hij is dood.”

Via een verkoop van onroerend goed kwam een Amerikaanse familie in het bezit van de fotocollectie. Zij gaven ze door aan Jason Scott om ze open te stellen voor iedereen, “omdat ze geschiedenis zijn”. 

Je kan het fotoalbum hier bekijken.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer