De gegevens van vele politici en andere bekende Duitse figuren werden gelekt op het internet.
Getty Images De gegevens van vele politici en andere bekende Duitse figuren werden gelekt op het internet.

20-jarige student verdacht van hacken persoonlijke gegevens van honderden Duitse politici: “Ergernis als motief”

In Duitsland wordt een 20-jarige jongeman verdacht van de grootschalige hack van persoonlijke gegevens van Duitse politici. De student heeft bekentenissen afgelegd. De jongeman noemt ergernis over uitspraken van zijn slachtoffers als motief voor zijn daden. 

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken werden zo’n duizend politici, prominenten en journalisten door de hack getroffen. In ongeveer vijftig gevallen is de schade omvangrijk, omdat hier grotere datapakketten zoals privégegevens, chatconversaties, foto’s en andere correspondentie op straat werden gegooid. 

Onder meer bondskanselier Angela Merkel werd getroffen, alsook Duits president Frank-Walter Steinmeier, voorzitter van de Groenen Robert Habeck, en tv-moderator Jan Böhmermann. Het bewuste datalek raakte vrijdag bekend, hoewel de meeste info in de weken vooraf via Twitteraccount ‘_0rbit’ werd gelekt. Het account is offline gehaald.

Ergernis

De dader? Een 20-jarige student uit de westelijke deelstaat Hessen, die nog bij zijn ouders woont en zeer bedreven is met computers. Een opleiding als informaticus heeft hij niet. De kennis voor het hacken van de persoonlijke gegevens bracht hij zichzelf bij. 

In een verhoor heeft de jonge verdachte aangegeven dat hij alleen handelde. Hij ergerde zich naar eigen zeggen over uitspraken van zijn slachtoffers. De Duitse federale recherchedienst (BKA) heeft geen aanwijzingen van betrokkenheid van andere personen.

Straf?

De jongeman werd afgelopen weekend opgepakt en is sinds gisterenavond opnieuw op vrije voeten. Dit omdat er geen redenen zijn om hem langer vast te houden, zoals het gevaar dat hij de benen zou nemen. 

Bij het doorzoeken van zijn woning zondag werden geen aanwijzingen gevonden voor een politiek gemotiveerde daad. “Hij heeft geen gerechtelijk verleden, heeft berouw getoond en is mogelijk onbedachtzaam of lichtzinnig geweest”, aldus Georg Ungefuk van het centrale punt ter bestrijding van internetcriminaliteit (ZIT) van het openbaar ministerie in Frankfurt. Mogelijk volgt een sanctie binnen het kader van het jeugdstrafrecht of opvoedkundige maatregelen.

Het onderzoek naar het datalek gaat weliswaar voort. In beslag genomen computers en datadragers worden momenteel volledig uitgevlooid.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer