4 Meerdere doden bij ongeval met toeristenbus op Madeira
Twitter Meerdere doden bij ongeval met toeristenbus op Madeira

29 doden bij ongeval met toeristenbus op Madeira

Bij een ongeluk met een toeristenbus op het Portugese eiland Madeira zijn volgens de plaatselijke autoriteiten 29 doden gevallen. Het voertuig raakte om een nog onbekende oorzaak van de weg in Caniço, in het zuidoosten van het eiland dat zo'n 875 kilometer van het Portugese vasteland ligt. Volgens de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa hebben alle slachtoffers de Duitse nationaliteit, maar de Duitse autoriteiten kunnen dat voorlopig nog niet bevestigen. De regering van Madeira heeft een rouwperiode van drie dagen aangekondigd.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De bus raakte op een helling van de weg af, viel een tiental meter naar beneden en kwam terecht op een huis. Volgens de eerste berichten zaten er 55 Duitse toeristen samen met Portugese gids en chauffeur in de bus. Ze waren net vertrokken uit hun hotel in het dorp Caniço en reden naar een restaurant.

28 mensen stierven ter plaatse, één van de slachtoffers bezweek later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het zou gaan om zeventien mannen en twaalf vrouwen van 40 tot 60 jaar oud. De gids en chauffeur overleefden het ongeluk. Samen met zeker vijfentwintig gewonde passagiers werden ze overgebracht naar het ziekenhuis van Funchal, de hoofdstad van Madeira niet ver ten westen van Caniço. Drie mensen zouden in levensgevaar verkeren.

Van de 29 dodelijke slachtoffers hadden er 27  waarschijnlijk de Duitse nationaliteit, zo is in Berlijn vernomen. Minstens vier van de zwaargewonden, van de in totaal 27 gewonden die in het ziekenhuis liggen, zouden ook afkomstig zijn van Duitsland. 

De Duitse bondsregering gaf nog geen precieze cijfers over de Duitse slachtoffers. De chef van de bondskanselarij, Helge Braun, zei dat eerst de families op de hoogte moesten worden gebracht.

Rouwperiode

“Ik heb geen woorden om te beschrijven wat er gebeurd is. Ik kan het lijden van deze mensen niet aanzien”, reageerde de aangeslagen burgemeester van  de gemeente Santa Cruz, Filipe Sousa aan de lokale zender SIC.

De regionale regering van Madeira heeft inmiddels drie dagen van rouw afgekondigd op het Portugese eiland. Met de rouwperiode wil de regering “het verdriet en de solidariteit van de hele bevolking van het land uitspreken ten aanzien van de slachtoffers en hun gezinnen”, klinkt het na een bijeenkomst van de ministerraad in Lissabon.

De periode gaat vandaag in en duurt tot zaterdag, aldus de autoriteiten van de autonome regio. Gedurende die drie dagen zullen ook de vlaggen van alle officiële gebouwen op Madeira halfstok hangen.

Oorzaak voorlopig onbekend

Volgens Sousa werden bij het ongeval ook inwoners van Madeira getroffen, mogelijk toen de bus op hun woning belandde. Het is niet duidelijk of die mensen ook effectief het leven lieten bij het ongeval. De touringcar raakte van de weg in Caniço, in het zuidoosten van het eiland dat circa 875 kilometer van het Portugese vasteland ligt. 

De officiële oorzaak van het ongeval is nog niet bekend, maar vermoed wordt dat de buschauffeur de macht over het stuur verloor. Lokale media stellen dan weer dat een mechanisch probleem, zoals een defecte rem of geblokkeerd gaspedaal, mogelijk aan de basis van het ongeval ligt.

De bus was van Hotel Quinta Splendida op weg naar de eilandhoofdstad Funchal. Het ongeluk is volgens de lokale media het ernstigste busongeluk op het eiland sinds 2005. Toen kantelde een toeristenbus en vielen vijf doden en drie gewonden.

lees verder onder de foto:

4
EPA

Portugese president betuigt medeleven

De president van Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, reisde na het ongeval af naar Funchal. Van daaruit zal hij de situatie opvolgen. “Ik betuig namens alle Portugezen mijn medeleven met de naasten van de slachtoffers”, zei de president aan de Portugese tv-zender RTP. De president  en de vertegenwoordiger van Portugal op Madeira, Ireneu Barreto hebben naar eigen zeggen ook al hun medeleven betuigd aan de Duitse president en de Duitse ambassadeur.

De FOD Buitenlandse Zaken in Brussel heeft momenteel geen informatie over eventuele Belgische betrokkenen. De ambassade in Lissabon volgt de ontwikkelingen op, zo is vernomen van adjunct-woordvoerder Karl Lagatie.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders betuigt via Twitter zijn medeleven.

4
EPA
4
EPA

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • frans deleeuw

    Op de plaats van het ongeval stond een eenvoudige ijzeren borstwering die hooguit een lichte personenwagen kan opvangen. De gemeente Santa Cruz , waarvan het bestuur een goed beleid voert, had al langer plannen om er een nieuwe steviger bescherming te plaatsen, nu te laat natuurlijk. De hier geplaatste opmerkingen over rijstijl houden in dit geval geen steek. De bus was net vertrokken en, ik ken er de situ atie, kon nooit bewust een gevaarlijke snelheid halen, het moet een technisch falen zijn.

  • Marnik Van Moorleghem

    Als buschauffeur weet ik uit ervaring dat men niet iedere passagier kan controleren op het dragen van de gordel,nochtans het red levens!!De bussen voorzien van een systeem dat de bus niet vertrekt wanneer iemand zijn gordel niet vastklikt,zoals een alcoholslot.

Lees meer