De politie voerde op de invalswegen van Enschede controles uit voor de handhaving van het noodbevel.
Facebook Politie Enschede De politie voerde op de invalswegen van Enschede controles uit voor de handhaving van het noodbevel.

4 Belgen met verzwaarde handschoenen en nog eens 14 landgenoten opgepakt in Enschede

De politie heeft in de Oost-Nederlandse stad Enschede in totaal achttien Belgen opgepakt. De arrestaties gebeurden nabij of in de brede omgeving van het stadion waar AZ Alkmaar tegen Antwerp (1-1) speelde voor een plaats in de groepsfase van de Europa League.  Agenten troffen in een wagen met vier Belgen, met zand verzwaarde handschoenen aan.  

Veertien Belgen zijn later op de avond opgepakt, "nadat ze eerder waren gevorderd om Enschede te verlaten weer werden aangetroffen in de gemeente.” Omdat de burgemeester een noodbevel had ingesteld, voerde de politie veel controles uit op mensen en auto’s om de orde te kunnen handhaven.

De vier die de verzwaarde handschoenen bij zich hadden, werden tegengehouden aan een parking op zo’n vier kilometer van het stadion. De vijfde persoon werd aangehouden in de buurt van het voetbalstadion zelf, hij had een basebalknuppel bij zich. 

Omzeilen

Antwerp zou Antwerp niet zijn als supporters alles in het werk stelden om het noodbevel te omzeilen.  Zoals supporter François die zijn verhaal deed aan VRT-journaliste Inge Van Meensel. Hij en zijn vrienden huurden een busje (met Nederlandse nummerplaat?) en waren binnendoor gereden. Zoals verwacht hielden agenten op toegangswegen alle voertuigen met Belgisch kenteken tegen. François leerde het repertoire van de bluegrass-groep (bluegrass is een muziekgenre met vooral banjo, red.) Hillbilly Moonshiners kennen om niet door de mand te vallen. Die groep is een van de acts van het groot muziekevenenement in de binnenstad van Enschede. De controlerende agent ging nog even mee in het verhaal dat ze bluegrass-fans waren, totdat hij een  telefoon nam van een van de inzittenden en op foto's  van Antwerp stootte.

Na twee waarschuwingen zou een derde overtreding van de noodwet leiden tot een nachtje cel. François had dit er wel voor over, verklaarde hij aan Van Meensel,  maar enkele van zijn vrienden niet. De groep heeft dan maar een café buiten Enschede opgezocht om daar de wedstrijd te volgen. 

Antwerpfans hadden eerder vandaag het gemeentehuis van Enschede telefonisch gestalkt om hun ongenoegen te uiten over het toegangsverbod. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Eduard Janssens

    Het ligt niet aan de club dat er zo'n crapuul tussen de supporters zit dat zijn zelf geen supporters , namen noteren en uitsluiten levenslang kunnen voor hun tv kruipen.En nog niemand mocht de stad niet in dus ook de brave echte supporter discriminatie dus.Dus de omgekeerde wereld kan dus volgende donderdag ook geen Nederlanders !

  • Dirk Pieters

    Ik blijf het een sport voor minder begaafde figuren vinden. En proficiat voor de burgermeester.

Lees meer