3 Een busreiziger met (een verkeerd gedragen) mondmasker op een bus in de Griekse hoofdstad Athene. Het gebruik van airco op het Griekse openbare vervoer is tot nader order niet toegelaten.
BSRagency Jonathan Mitchell / BACKGRID Een busreiziger met (een verkeerd gedragen) mondmasker op een bus in de Griekse hoofdstad Athene. Het gebruik van airco op het Griekse openbare vervoer is tot nader order niet toegelaten.

40°C in Griekenland, maar airco mag uit coronavrees niet aan

In Griekenland is het nu al puffen geblazen met temperaturen tot boven de veertig graden, haast ongezien voor deze tijd van het jaar. Het gebruik van airconditioning in grote ruimtes of het openbaar vervoer is door de Griekse overheid tot nader order verboden. Ook Italië meent dat het coronavirus makkelijker wordt verspreid door airco. Kan de kunstmatige luchtstroom virusdrupppeltjes verspreiden?

Viroloog Steven Van Gucht acht het “onwaarschijnlijk”. “We gaan ervan uit dat de overdracht van het virus via de lucht over lange afstand en door circulatie via airconditioningsystemen geen belangrijke manier van overdracht is”,  meldde hij eind april. “De verspreiding van het coronavirus gebeurt voornamelijk door vrij dicht contact via grote druppels die over korte afstand kunnen worden uitgestoten, meestal niet verder dan een meter, of via de handen.”

Toch doen twee Chinese studies de wenkbrauwen fronsen. Wetenschappers in de provincie Hunan berichtten in maart over een besmette man die in een bus andere passagiers infecteerde. De airco in de bus zou een rol kunnen hebben gespeeld bij de verspreiding van het virus, suggereerden de onderzoekers. Een andere Chinese studie wees op de besmetting van tien mensen die dezelfde avond in een restaurant in Guangzhou aan drie verschillende tafels zaten te eten. De onderzoekers concludeerden dat bij deze uitbraak de overdracht van uitgeproeste druppels werd veroorzaakt door de luchtstromen van de ventilator in de richting van de andere gasten. Toch houden ook deze vorsers het op een aanwijzing, geen bewijs.

3 Stranden in Athene mogen terug open. Een medewerker van een beachbar desinfecteert ligbedden.
EPA Stranden in Athene mogen terug open. Een medewerker van een beachbar desinfecteert ligbedden.

De Nederlandse hoogleraar moleculaire virologie Ron Fouchier, verbonden aan het gereputeerde universitaire ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam, schat de kans op een besmettelijke verspreiding van het virus via airconditioning zeer gering. “Anders zouden werknemers tijdens het griepseizoen of na de vakantieperiode wanneer collega’s terugkeren uit het buitenland massaal griepklachten of diarree oplopen, en dat zien we niet”, verklaarde hij aan onze collega's van dagblad Trouw. “Voor geen enkel virus hebben we bewijzen dat deze juist door airco of klimaatcontrolesystemen verspreid worden.”

Toch is voorzichtigheid geboden, weet ook Rehva. Deze Europese associatie voor ventilatie, verwarming en airconditioning heeft een lijst met praktische maatregelen opgesteld om de kans op besmetting op werkplekken te minimaliseren. Het belangrijkste advies: ventileer door ramen open te zetten. Als dat niet kan, laat de ventilatoren dan altijd blazen, ook in het weekend.

3 Airco-installaties in volle zomer (archieffoto).
BELGA Airco-installaties in volle zomer (archieffoto).

Bekijk ook: Onderzoek universiteit Oregon toont hoe airco het coronavirus kan verspreiden

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc LInden

    mensen zijn sukkels geworden. hoelang heeft iedereen een airco in Griekenland? nog niet zolang. Hoe hebben ze kunnen vergeten hoe fris het vroeger was in woningen in het zuiden. sinds het langzaam verdwijnen van boeken en de niet altijd objectieve info op internet zijn we nog maar een stap verwijderd van een nieuwe wereldorde

  • Ben Stubbe

    airco maakt de lucht juist droger, en drogen airosols op waardoor minder besmettingsgevaar . toch ..

Lees meer