Protest in Addis Ababa, Ethiopië.
REUTERS Protest in Addis Ababa, Ethiopië.

400 arrestaties na dodelijke betogingen in Ethiopië

Bij de betogingen tegen premier en Vredesnobelprijswinnaar Abiy Ahmed, waarbij 78 mensen om het leven kwamen, zijn de afgelopen week in Ethiopië meer dan 400 mensen gearresteerd. Dat heeft een woordvoerder van de premier gemeld. Volgens de woordvoerder zullen mogelijk nog mensen aangehouden worden. 

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International openden de ordediensten het vuur op betogers bij botsingen die steeds meer de vorm van etnisch en religieus geweld aannemen. "Sommigen werden met stokken of machetes gedood, huizen werden in brand gestoken. Mensen gebruikten zelfs kogels en lichte wapens om te doden, om te vechten", aldus onderzoeker Fisseha Tekle.

Het geweld brak uit in de hoofdstad Addis Abeba en in de regio Orimiya, nadat een leider van de Oromo-etnie, de grootste van het land, de veiligheidstroepen ervan beschuldigd had dat ze een aanval tegen hem probeerden te organiseren. Jawar Mohammed, oprichter van het oppositionele Oromia Media Network (OMN), met basis in de Verenigde Staten, keerde in augustus naar Ethiopië terug. Hij was vroeger een bondgenoot van de hervormingsgezinde premier, ook een Oromo, maar de relatie tussen de twee mannen verslechterde onlangs. 

Jawar Mohammed leverde openlijk kritiek op verscheidene hervormingen van Abiy, die pas de Nobelprijs voor de Vrede ontving. Volgens Reuters sluit Mohammed niet uit dat hij zich volgend jaar kandidaat stelt bij de verkiezingen, om het zo tegen Abiy op te nemen. 

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Guy Van Severen

    Wat is mij dat daar voor een warboel !

Lees meer