2
AP

5,8 miljoen Britten tekenen petitie tegen brexit, regering legt ze naast zich neer

EU-president Tusk: “Europa mag pro-Europese Britten niet verraden”

De Britse regering heeft geen oren naar de verzuchtingen van meer dan 5,8 miljoen ondertekenaars van de online petitie om de brexit te herroepen. De petitie vestigde een record: het is het meest gesteunde voorstel voor het parlement ooit in het Verenigd Koninkrijk. De parlementsleden zullen wel een debat houden over de petitie, maar de overheid wil naar eigen zeggen “geen beloftes breken” en blijft achter de brexit staan.

De kaap van 100.000 digitale handtekeningen is al lang gerond, wat het parlement noopt tot een debat over het voorstel, gepland op 1 april. Maar de petitie heeft de regering zeker niet van mening doen veranderen. Die blijft de brexit steunen, met het argument dat het de wil van het volk is.

Op 23 juni 2016 sprak dat volk zich uit over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. 51,9 procent koos voor vertrek uit de EU, 48,1 procent stemde om erin te blijven. Het ja-kamp won dus nipt. Maar de Britse regering kan te allen tijden artikel 50 eenzijdig herroepen zonder toestemming van de andere landen van de EU. Artikel 50 bepaalt dat een lidstaat de EU moet inlichten van zijn intentie om de unie te verlaten. Mocht Groot-Brittannië artikel 50 weer intrekken, dan blijft het gewoon in de EU. 

Maar dat “zou zowel onze democratie ondermijnen als het vertrouwen dat miljoenen kiezers in de regering hebben gesteld”, luidt het in het officiële antwoord op de online petitie van het departement voor het verlaten van de EU.

2 De teller gaat inmiddels richting 5,9 miljoen ondertekenaars.
rv De teller gaat inmiddels richting 5,9 miljoen ondertekenaars.

Bindend resultaat

Dat departement voegde eraan toe dat het wel rekening houdt met “het aanzienlijke aantal” ondertekenaars, maar dat het iedereen vóór het referendum duidelijk had ingelicht dat het resultaat bindend zou zijn en dat er dus met die wetenschap gestemd werd. “17,4 miljoen mensen hebben toen gestemd om de Europese Unie te verlaten en boden zo het grootste democratische mandaat ooit aan de Britse regering om welke actie dan ook te ondernemen”, aldus het departement. 

Het haalde verder nog aan dat tijdens de verkiezingen van 2017 80 procent van de kiezers op partijen hebben gestemd die pro-brexit waren. Het departement deelt de vrees van de premier dat de brexit tegenhouden zou leiden tot “potentieel onherstelbare schade aan het publieke vertrouwen”.

De vrouw achter de online petitie, Margaret Georgiadou, liet zaterdag weten dat ze doodsbedreigingen krijgt. Ze heeft ook haar Facebookaccount opgedoekt omdat ze belaagd werd.

Parlementsleden zullen de petitie bespreken in de tweede kamer en een minister zal moeten antwoorden. Ook een petitie voor een tweede referendum zal aan bod komen, omdat die meer dan 120.000 handtekeningen kreeg. Net als één met 140.000 handtekeningen die eist dat het Verenigd Koninkrijk op 29 maart de EU verlaat, met of zonder deal.

Europese verkiezingen

In het Europese halfrond in Straatsburg stond Europees president Donald Tusk vanochtend stil bij een scenario waarin het Verenigd Koninkrijk voor een langer uitstel van de brexit zou opteren. In dat geval zouden de Britten moeten deelnemen aan de Europese verkiezingen van 23 tot 26 mei.

“Er gingen stemmen op die zeiden dat dit schadelijk of ongelegen zou zijn voor sommigen onder jullie. Laat me duidelijk zijn. Dat soort denken is onaanvaardbaar. Je mag geen verraad plegen aan de zes miljoen mensen die de petitie voor de intrekking van artikel 50 ondertekenden, aan het miljoen mensen dat deelnam aan een mars voor een tweede referendum, of de toenemende meerderheid van mensen die in de Europese Unie willen blijven”, zo verklaarde Tusk.

“Ze mogen misschien voelen dat ze niet voldoende vertegenwoordigd zijn door het Britse parlement”, zo vervolgde de Europese president, “maar ze moeten voelen dat ze door jullie vertegenwoordigd worden in dit parlement. Want het zijn Europeanen.”

137 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • DAVID VAN LAER

    5,8 miljoen ondertekenaars van deze petitie er zijn meer dan 30 miljoen stemgerechtigden in Groot-Brittannië, zelfs als de bewoners van de grote en middelgrote steden tegen de brexit stemmen hebben ze nog steeds geen meerderheid het aantal mensen dat voor de brexit is kleine steden dorpen en het platteland overtreft hen met ongeveer 10 tot 12%. Ongeveer de weerspiegeling van het resultaat brexit referendum. Kinderen mogen niet stemmen daarom verliest het staykamp.

  • Toran Korshnah

    Eenmaal de mensen de Brexit echt gaan voelen gaan ze misschien nadenken over een Brexin...

Lees meer