4 Beelden van het incident bij protesten in Buffalo, New York.
VIA REUTERS TV Beelden van het incident bij protesten in Buffalo, New York.

57 agenten uit Buffalo, NY stappen op uit solidariteit met collega’s die werden geschorst omdat ze oudere man tegen grond duwden

Twee agenten in Buffalo, in de staat New York, zijn geschorst nadat zij een protesterende man op leeftijd hadden omvergeduwd tijdens een demonstratie tegen politiegeweld en racisme. Als reactie op hun schorsing stappen 57 agenten van het korps uit het noodresponsteam. Ze blijven wel aan de slag als politieagenten. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De 75-jarige demonstrant raakte gewond en is naar een ziekenhuis gebracht, liet burgemeester Byron Brown van Buffalo donderdag (lokale tijd) weten. Op sociale media was een video opgedoken waarin de duw door de agenten te zien is. Het politiekorps deelde aanvankelijk in een persbericht mee dat de man “gestruikeld” was, maar de videobeelden spreken dat tegen. De twee betrokken agenten werden vervolgens geschorst, terwijl er een onderzoek wordt gevoerd naar het incident.

Roerloos op de grond

Op de beelden is te zien dat de man na de duw roerloos op de grond blijft liggen en dat er zich een plas bloed bij zijn hoofd vormt. Burgemeester Brown stelde op Twitter "zeer verontrust" te zijn door de video en dat een politieonderzoek is ingesteld. Het slachtoffer verkeert volgens Brown in een "stabiele, maar ernstige toestand".

Gouverneur Andrew Cuomo van New York noemde het voorval "geheel ongerechtvaardigd en volkomen schandelijk". "Politieagenten moeten de wet handhaven, NIET MISBRUIKEN", aldus Cuomo op Twitter.

Ontslag andere agenten

Het volledige noodresponsteam van het politiekorps van Buffalo wil als reactie op de schorsing van de agenten opstappen. John Evans, voorzitter van de belangenorganisatie Buffalo Police Benevolent Association, maakte dat vandaag bekend tijdens een persconferentie. “57 leden stappen op omdat ze walgen van de behandeling van hun medeleden, die simpelweg orders opvolgden”, zei hij. De agenten stappen uit het noodresponsteam, maar zouden wel in het politiekorps blijven.

De agenten zenden daarmee echter een verkeerd signaal, zegt Mark Poloncarz, districtsbestuurder van Erie County, waartoe Buffalo behoort. “Als ze ontslag nemen, dan ben ik bijzonder teleurgesteld, omdat het voor mij aantoont dat ze niet zien wat er verkeerd is aan de handelingen van gisteravond”, reageerde hij vandaag tijdens een persconferentie.

Lees ook: 

Hoe president Trump olie op het vuur gooit om herverkiezing binnen te halen (+)

Eerst uitgescholden, nu gevierd als heldin: het tienermeisje dat filmde hoe George Floyd (46) werd vermoord (+)

4 Protesten in Buffalo.
Photo News Protesten in Buffalo.
4
AP
4
AP

77 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erwin Van Roy

    rudy bryssinck deze oude man heeft op geen enkel moment de politie aangeraakt hij toont zelf ik denk zijn portomonee aan de agenten en volgens mij wil hij duidelijk maken dat hij wil langslopen om zichzelf in veiligheid te brengen.

  • Jean Lindebrings

    Het zou zo eens de vader van een van die 57 moeten zijn ...

Lees meer