58 mensen opgepakt voor seksuele afpersing via internet

De politie heeft op de Filipijnen 58 mensen gearresteerd tijdens een internationale actie tegen netwerken die zich bezighouden met afpersing via internet. De verdachten maakten misbruik van seksuele afbeeldingen om hun slachtoffers te chanteren, zo heeft Interpol vandaag bekendgemaakt.

Drie van de opgepakte verdachten worden in verband gebracht met de afpersing van de Schotse tiener Daniel Perry. De 17-jarige Perry kwam om nadat hij in de buurt van Edinburgh van een brug was gesprongen. Hij had online zitten chatten met "een Amerikaans meisje van zijn leeftijd", maar later bleek het om een afperser te gaan die ermee dreigde foto's en video's van hem openbaar te maken.

Op basis van de informatie die onder meer de Schotse politie verstrekt heeft, startte er woensdag en donderdag een grote actie tegen netwerken op de Filipijnen. Die vond plaats in de regio Bicol, de provincies Bulacan en Laguna en de stad Taguig. Er werden meer dan 250 bewijsstukken, waaronder mobiele telefoons en laptops, in beslag genomen.

Volgens Interpol, dat de actie coördineerde, ging het netwerk "op bijna industriële schaal" tewerk. Het afpersen gebeurde door medewerkers die daarvoor werden opgeleid en die werden aangemoedigd om "financiële targets" te halen. De afpersers doen zich voor als aantrekkelijke vrouwen en proberen met doorgaans mannelijke slachtoffers in contact te komen. Vervolgens proberen ze hun slachtoffer tot cybersex voor een webcam te overhalen. De beelden daarvan worden echter opgenomen en gebruikt om het slachtoffer te chanteren. Het daarbij gevraagde bedrag varieert van 500 tot 15.000 dollar, aldus Interpol.

Lees meer