Afghan boys read the Koran in a madrasa, or religious school, during the Muslim holy month of Ramadan in Kabul, Afghanistan May 28, 2018. REUTERS/Mohammad Ismail
REUTERS Afghan boys read the Koran in a madrasa, or religious school, during the Muslim holy month of Ramadan in Kabul, Afghanistan May 28, 2018. REUTERS/Mohammad Ismail

60.000 Afghaanse studenten niet naar school na dreigementen taliban

De leerlingen van 103 scholen in de centraal gelegen Afghaanse provincie Logar moesten vandaag noodgedwongen thuisblijven. Hun scholen bleven gesloten omdat hun leerkrachten bedreigingen kregen van de taliban.

In provinciehoofdstad Pol-e Alam bleven volgens Abdul Wakil Kaliwal, het hoofd van het departement Onderwijs van Logar, meer dan 60 scholen dicht. In het door de taliban gecontroleerde district Mohamad Agha waren er dat een veertigtal. Zo'n 60.000 studenten konden hierdoor niet naar school.

Staatsambtenaren zeggen dat taliban-militanten zijn begonnen met het bedreigen van leraren, in een poging hen thuis te doen blijven nadat de islamitische beweging bij recente militaire operaties in Logar veel strijders zag sneuvelen.

Aanhoudend geweld

In de zuidelijke provincie Helmand zijn 123 scholen al tien jaar gesloten wegens het aanhoudende geweld. Meer dan 600.000 studenten worden hierdoor getroffen. De voornaamste redenen daarvoor zijn corruptie, de aanhoudende oproer en de terughoudendheid van de lokale bewoners, volgens Dawood Safari, het hoofd van het onderwijs in Helmand.

In Takhar, een provincie in het noordoosten van het land, hebben de taliban sinds mei een dertigtal scholen gesloten. Zo'n 11.000 studenten hadden daardoor geen toegang tot onderwijs.

In heel Afghanistan kunnen minstens 3,7 miljoen kinderen van 7 tot 17 jaar niet naar school gaan, becijferde VN-Kinderrechtenorganisatie Unicef in een rapport dat werd gepubliceerd in mei.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    Dat is verschrikkelijk : mensen onderwijs ontzeggen is een misdaad tegen de menselijkheid! Geen onderwijs, geen wikipedia, geen communicatie. Dat is een intellectuele genocide!

Lees meer