Guy T'Sjoen
Bea Uhart Guy T'Sjoen

Exclusief voor abonnees

624 Belgen op wachtlijst voor transgenderzorg: “Agenda zit overvol, maar de piek is nog niet bereikt”

België, het beloofde land voor transgenderoperaties. Ons land is zo’n referentie, dat het UZ een ontradingscampagne voert voor buitenlandse patiënten die hier van geslacht willen veranderen. Op de wachtlijst staan immers nog 624 Belgen. De wachttijden lopen op tot vier jaar.

Rodrigo Alves - wereldberoemd als levende ‘Ken van Barbie’- heeft besloten dat zij toch liever als Barbie door het leven wil. En dus klopte de Braziliaanse voor een gezichtsvervrouwelijking aan in ons land. Ze ging deze week onder het mes bij dokter Bart van de Ven van de 2passclinic in Antwerpen. 

Dat Alves voor België koos, is geen verrassing. Ons land is zodanig een referentie voor geslachtsoperaties dat buitenlandse patiënten zelfs geweigerd moeten worden. Het UZ van Gent, het enige ziekenhuis waar transgender personen van de eerste tot de laatste consultatie geholpen kunnen worden, heeft ellenlange wachtlijsten. “De agenda’s zitten compleet vol”, zegt dokter Guy T’Sjoen als hoofd endocrinologie van het UZ Gent.

Je hebt 24% van dit artikel gelezen

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ivo Vandeneynde

    Het verbaast me telkens weer hoe weinig empathie mensen hebben. Ik heb jaren geworsteld met mijn geaardheid, zelfs even serieus diep gezeten. Ik had nog het geluk dat mijn lichaam niet verkeerd was. Ik kan maar voor een deel begrijpen hoe transgenders zich voelen en ik kan jullie verzekeren: dat moet echt vreselijk zijn. Het is geen modeverschijnsel. Vroeger waren deze mensen zelfmoordcijfers. Nu is er een kans dat ze gelukkig kunnen worden. Jullie zouden je moeten schamen met zulke uitspraken.

  • piet devlieger

    Mooi zo. Als ze dan toch van geslacht willen veranderen laat ze dan dik betalen voor hun chirurgie en behandeling (zonder tussenkomst van de overheid) zodat wij minder moeten betalen voor normale gezondheidszorg. Als ik plastische chirurgie zou willen dan zou het ook op mijn eigen kosten zijn.

Lees meer