Zacarias Moussaoui werd in 2006 in de VS veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
AP Zacarias Moussaoui werd in 2006 in de VS veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

"Saoedische royals waren tot eind jaren 90 al-Qaida-donor"

Prominente leden van de Saoedische koninklijke familie waren tot eind jaren 90 donoren van de terreurorganisatie al-Qaida. Dat beweert Zacarias Moussaoui, een vroeger lid van al-Qaida, vanuit de gevangenis naar aanleiding van een klacht die tegen Saoedi-Arabië werd ingediend door nabestaanden van 9/11-slachtoffers. Nog volgens Moussaoui besprak hij met een medewerker van de Saoedische ambassade in Washington plannen om Air Force One met een Stinger-raket neer te schieten.

Moussaoui, in Frankrijk geboren, schreef vorig jaar een brief naar de rechter die het onderzoek naar de klacht voert. Hij schreef dat hij in die zaak wilde getuigen. Na lange onderhandelingen met het ministerie van Justitie werd hij twee dagen lang ondervraagd in oktober in de zwaarbeveiligde gevangenis in Colorado. In 2006 werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Enkele weken voor de aanslag op de Twin Towers werd hij opgepakt. Eerder dat jaar had hij vlieglessen genomen.

Maandagavond meldde de Saoedische ambassade dat aantijgingen dat Saoedi-Arabië al-Qaida had gefinancierd, verworpen werden door de Amerikaanse 9/11-commissie. "Moussaoui is een ontspoorde crimineel wiens eigen advocaten bewijzen hebben voorgelegd die moeten bewijzen dat hij mentaal ongeschikt is", aldus de ambassade. "Zijn woorden zijn ongeloofwaardig." Nadat een psycholoog een mentale stoornis bij hem vaststelde, werd hij later toch competent geacht om terecht te staan voor terrorisme.

In zijn getuigenis had Moussaoui het over ontmoetingen met toenmalig kroonprins, en huidig koning, Salman en andere leden van de koninklijke familie in Saoedi-Arabië. Hij zou ook brieven van Osama bin Laden aan de koninklijke familie bezorgd hebben.

Er zijn al langer bewijzen dat rijke Saoedi's samenwerkten met al-Qaida, maar hoe ver die samenwerking ging, is nog altijd onduidelijk. Als de getuigenis van Moussaoui geloofwaardig wordt beschouwd, zou dat meer licht kunnen werpen op de steun aan al-Qaida in de aanloop naar 9/11. Volgens de Times komt hij in de getuigenis, die maandag werd neergelegd bij de rechtbank, over als kalm en voor het grootste deel samenhangend.

Lees meer