3
GETTY

Museum over aanslagen 9/11 geopend in New York

Bijna dertien jaar na de aanslagen van 11 september 2001 heeft New York een museum voor de bijna drieduizend slachtoffers geopend. Het museum werd deze voormiddag ingehuldigd met een ceremonie aan Ground Zero, de plaats waar vroeger de Twin Towers van het World Trade Center stonden. Onder meer president Barack Obama, burgemeester Bill de Blasio en familieleden van de slachtoffers waren daarbij aanwezig.

"De ware geest van 11 september is liefde, mededogen en opoffering", verklaarde Obama. "Dit museum is een heilige plaats van hoop en genezing. We staan tegenover 3.000 onschuldige slachtoffers: mannen, vrouwen en kinderen, alle rassen en religies, uit alle delen van de wereld. Dit museum vertelt hun verhaal, zodat toekomstige generaties hen niet zullen vergeten", aldus Obama.

De vroegere New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg noemde het museum een plaats om de "slachtoffers, de hulpverleners en de moed" te herdenken. "Het zal onmogelijk zijn om je er niet door te laten inspireren", aldus Bloomberg.

Met het National September 11 Memorial Museum worden de slachtoffers herdacht van de aanslagen die op 11 september 2001 werden uitgevoerd door de terroristische organisatie al-Qaida. Twee gekaapte vliegtuigen boorden zich die dag in de torens van het World Trade Center in New York, een derde toestel vloog in het Pentagon in Washington. In de staat Pennsylvania stortte nog een vierde vliegtuig neer.

Het herdenkingsmuseum zal tijdens de eerste week enkel voor nabestaanden toegankelijk zijn. Vanaf 21 mei kunnen ook andere mensen er een bezoek aan brengen.

3
GETTY
3
PHOTO_NEWS

Lees meer