2 Patricia Smith met de medaille voor haar moeder.
RV Patricia Smith met de medaille voor haar moeder.

Patricia was twee jaar toen haar moeder stierf bij 9/11, nu kijkt ze "een van de monsters" recht in de ogen

Patricia Smith was twee jaar oud toen haar moeder stierf bij de aanslagen van 11 september 2001. Moira was de enige vrouwelijke agent van het politiekorps van New York die die dag het leven zou laten. Drie maanden later reikte toenmalig burgemeester Rudy Giuliani postuum een medaille voor moed en zelfopoffering uit. De foto van de peuter - in haar rode jurkje en met die blijk van waardering rond de nek - ging de wereld rond.

Het kleintje van toen is inmiddels een vastberaden tiener geworden. Zelfs een vliegtuigreis naar Guantanamo Bay schrikt haar niet langer af. Op Moederdag keek ze een van de al-Qaida-terroristen die verantwoordelijk geacht worden voor de aanslag, recht in de ogen.

Yemeni Walid bin Attash zou onder meer onderzocht hebben hoe de beveiliging op luchthavens het best omzeild kon worden. De man zou de kapers van de vliegtuigen ook zelf geselecteerd en getraind hebben. En hij zou ook geholpen hebben bij de voorbereiding van de zelfmoordaanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole in 2000. Daarbij kwamen zeventien Amerikanen om het leven.

2 Yemeni Walid bin Attash.
Wikipedia Yemeni Walid bin Attash.

"Ik ben blij dat Patricia me vergezelt naar deze hoorzitting", aldus haar vader Jim. "Zo kan ze met eigen ogen de monsters zien die de moord van haar moeder op hun geweten hebben. Zij zal de strijd voor rechtvaardigheid moeten verderzetten indien mij dat de komende jaren niet meer zou lukken."

Dat Moira op die fatale elfde september een heldenrol gespeeld heeft, lijdt geen twijfel. Er bestaat zelfs een foto waarop te zien is hoe ze een bebloede man - beurshandelaar Edward Nicholls, zo zou later blijken - naar veilige oorden loodst. Op die manier zou ze meer dan tien mensen geholpen hebben. Toen de zuidelijke toren van het World Trade Center instortte, maakte Moira echter geen schijn van kans. Tussen het puin werden haar politiebadge en haar pistoolholster teruggevonden.

Patricia was op dat moment te jong om iets te beseffen, ze kan dus enkel voortgaan op de verhalen die ze van anderen te horen krijgt. "En dat is het frustrerendste: hoe hard ik ook probeer, ik kan me niets van haar herinneren. Gelukkig hebben heel veel mensen haar gekend, zo ben ik toch nog een pak over haar te weten gekomen."

Volgens Jim lijkt Patricia heel hard op haar moeder. "De blik als iets haar niet zint, heeft ze van haar. De humor herken ik ook, net als de stomme stoten die ze soms uithaalt. Voor mij is dat hartverwarmend om te zien."

Lees meer