UNKNOWN

90.000 mensen op de vlucht voor geweld in Noord-Kivu

Er zijn nu al meer dan 90.000 mensen op de vlucht voor het geweld in de Congolese provincie Noord-Kivu, waar het Congolese leger sinds eind juni strijd voert tegen Oegandese rebellen. Dat heeft het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties (UNOCHA) bekendgemaakt.

Verschillende humanitaire organisaties proberen de vluchtelingen zo goed als mogelijk op te vangen en hulp te bieden, maar hun werk wordt bemoeilijkt doordat ze zelf regelmatig het doelwit zijn van aanvallen.

Vijftien dodelijke slachtoffers bij aanval
In de provincie zijn vijftien mensen omgekomen bij een aanval door Oegandese rebellen. De slachtoffers zijn voornamelijk vrouwen, zo meldt Radio Okapi.

De aanval gebeurde in Kisima, zo'n dertig kilometer van de stad Beni. Volgens getuigen waren de aanvallers leden van de Oegandese rebellenbeweging ADF/NALU. De mannen waren gewapend en droegen militaire kleren. Ze openden het vuur op de passagiers van een vrachtwagen. Twaalf mensen stierven ter plaatse, drie anderen overleden later in het ziekenhuis aan hun verwondingen. Negen gewonden verkeren nog in kritieke toestand. (afp/tw)

Lees meer