Illustratiebeeld
Getty Images Illustratiebeeld

Aan IS gelinkte terreurcel in Marokko opgerold

De Marokkaanse autoriteiten kondigden de ontmanteling aan van een terreurcel bestaande uit zes "partizanen" van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). De zes mannen worden ervan  verdacht "terroristische daden" te willen begaan. 

De verdachten, tussen 22 en 28 jaar oud, werden gearresteerd in Salé, vlakbij de hoofdstad Rabat, tijdens een operatie uitgevoerd door het Centraal Bureau voor Gerechtelijk Onderzoek (BCIJ). Onder de indruk van de IS-propaganda, zwoeren ze trouw aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi en probeerden ze "vaardigheden te verwerven in de productie van explosieven met als doel terroristische daden te plegen", kinkt het in het persbericht.

Moord op Scandinavische toeristen
Tijdens huiszoekingen werden "elektronische apparaten, messen en extremistische manuscripten" in beslag genomen, aldus de antiterreureenheid BCIJ. De operatie komt vier maanden na de moord op twee Scandinavische toeristen in het zuiden van Marokko, die door Rabat als "terroristisch" werd beschreven.

Vierentwintig mensen werden gearresteerd in verband met de moorden en hun proces zal op 2 mei beginnen. 

Strengere wetgeving

Het koninkrijk, dat een zeer actief beleid claimt in de strijd tegen het terrorisme, raakte eerder verlamd door aanslagen in Casablanca (33 doden in 2003) en Marrakech (17 doden in 2011). De wetgeving is sindsdien strenger geworden en tientallen terreurcellen worden elk jaar ontmanteld.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ROBERT GERTS

    Pure propaganda! Enkel bedoeld om de bevolking in de waan te laten dat ze ermee bezig zijn. Dit, terwijl de kopstukken zich in Brussel vertoeven. Maar wat doet de “staatsveiligheid” als de Amerikaans FBI weken op voorhand namen en aanslag-plannen doorstuurt? Juist ja! Ze weten het beter! Weggoien dus. Met Zaventem & Maalbeek als gevolg.

Lees meer