Het hoofdkwartier van Bayer in La Garenne-Colombes bij Parijs.
REUTERS Het hoofdkwartier van Bayer in La Garenne-Colombes bij Parijs.

Aandeel Bayer zakt naar laagste niveau in 7 jaar na verlies Roundup-proces

Chemieconcern moet echtpaar 2 miljard dollar schadevergoeding

Het aandeel van het Duitse biotechbedrijf Bayer is bij de opening van de beurs van Frankfurt met 5 procent gezakt tot het laagste niveau in zeven jaar, nadat een Amerikaanse rechtbank het bedrijf gisteren veroordeelde tot een schadevergoeding van 2 miljard dollar (1,78 miljard euro).  

Bayer moet een Amerikaans echtpaar de gigantische som betalen nadat een jury van een rechtbank in Oakland, Californië, dat heeft beslist. Het koppel zou kanker hebben gekregen door de onkruidverdelger Roundup, een product van dochteronderneming Monsanto.

Het gaat om een schadevergoeding van een miljard dollar per persoon. Die komt bovenop de 55 miljoen dollar die Alberta en Alva Pilliod al toegekend kregen als compensatie voor onder meer hun economische verliezen en morele schade.

Volgens het echtpaar hadden ze kanker gekregen nadat ze dertig jaar lang de onkruidverdelger Roundup met glyfosaat hadden gebruikt. Begin maart startte het proces tegen het Duitse concern Bayer.

Twee eerdere veroordelingen

Bayer werd al twee keer veroordeeld. Vorige herfst moest het 78,5 miljoen dollar betalen aan een voormalige tuinier, en eind maart 80,3 miljoen dollar aan een gepensioneerde in Californië.

In een mededeling laat Bayer weten “teleurgesteld” te zijn door de beslissing van de jury. Het bedrijf zal in beroep gaan, net zoals het deed bij de vorige veroordelingen. Ondertussen lopen er al 13.400 klachten tegen Bayer in de VS.

Monsanto is sinds 2018 onderdeel van Bayer.

14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Christine Laevers

    Laat Bayer maar failliet gaan. Met 'Round-up' hebben ze een historische marketing blunder begaan. Meer en meer boeren gaan bio. De vraag is groter dan het aanbod. Het woord' converteren' kennen ze blijkbaar niet. De domme eikels!

  • Gunter Verleyen

    Dat Bayer dacht dat een mooie deal hebben gedaan met het Amerikaanse Monsanto te kopen is nu wel een "vergiftigd" geschenk en geen Roundop is er tegen opgewassen, voor de Amerikaanse aandeelhouders was de verkoop aan Bayer ideaal want die zagen de bui al hangen met het superproduct van Monsanto

Lees meer