6
UNKNOWN

Aanhoudingsbevelen voor leiders Thaise 'roodhemden'

In Thailand zijn vandaag zeventien nieuwe aanhoudingsmandaten uitgevaardigd tegen leiders van de manifestanten die het ontslag van de regering eisen en die de noodtoestand niet respecteerden. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Vandaag werden bovendien 33.000 extra soldaten en politieagenten ingezet om de rust te laten terugkeren in Bangkok.
 
Noodtoestand geschonden
Het gerecht schreef gisteren al bevelen uit voor de aanhouding van zeven leiders van de 'roodhemden' die woensdag het parlement binnendrongen. Andere leiders van de beweging, die het ontslag van de regering eisen, zijn nu dus betrokken en kunnen op elk moment gearresteerd worden, aldus Thangai Prasjaksatru van de Thaise politie. Zeventien nieuwe arrestatiebevelen werden volgens hem goedgekeurd tegen leiders van de manifestanten die de noodtoestand geschonden hebben en het kruispunt Ratchaprasong, een belangrijke toeristische en commerciële wijk van de hoofdstad, gedurende een week blokkeerden.

Premier onder druk
De Thaise premier Abhisit Vejjajiva, die onder druk staat van de meerderheid om opnieuw kalmte in het land te brengen, heeft woensdag de noodtoestand uitgeroepen. Bijeenkomsten van meer dan vijf mensen zijn daardoor verboden. Zo'n 2.080 soldaten en 31.200 agenten worden ondertussen in en rond de hoofdstad ingezet. In totaal worden meer dan 80.000 leden van de ordediensten gemobiliseerd. De 'roodhemden' besloten bovendien om naar de gebouwen van hun televisiestation te gaan. Sinds gisteren werd dat namelijk uit de ether gehaald.

Traangas en waterkanonnen
De ordetroepen in Thailand hebben ondertussen traangas en waterkanonnen ingezet tegen de manifestanten die tegen de regering protesteren en verzamelen geblazen hebben aan het gebouw van hun televisiestation. Volgens de politie zijn ongeveer 12.000 'roodhemden' afgezakt naar de hoofdzetel van het televisiestation PTV. Ze eisen dat de zender opnieuw kan uitzenden.

Op een Aziatische top in Hanoi heeft premier Vejjajiva benadrukt dat hij de binnenlandse problemen zal aanpakken. (afp/ddh)

6
UNKNOWN
6
UNKNOWN
6
UNKNOWN
6
UNKNOWN
6
UNKNOWN

Lees meer