Verdachte Stephan Billiet.
AFP Verdachte Stephan Billiet.

Aanslag Duitse Halle: Schutter streamde schietpartij live op internet en noemde joden “basis van alle problemen”

De verdachte die vanmiddag rond 13.30 uur werd opgepakt naar aanleiding van de schietpartij in Halle handelde vermoedelijk alleen. anvankelijk werd nog een klopjacht ingesteld naar twee mogelijke andere daders die er met een vluchtauto vandoor waren gegaan, maar dat blijkt nu niet het geval te zijn. Bij de schietpartij nabij een synagoge vielen minstens twee doden en twee gewonden. Het anti-terreurparket ziet voldoende aanknopingspunten voor een extreemrechts motief.

De schietpartij vond plaats op Jom Kippoer, de belangrijkste dag van het jaar volgens de joodse kalender. Een man in aanvalskledij schoot twee mensen dood in de Duitse stad Halle. Een ziekenhuis in de buurt bericht dat er twee zwaargewonden geopereerd worden. Het gaat om een man en een vrouw met schotwonden. Ze verkeren niet in levensgevaar. 

Volgens BILD vond de schietpartij plaats voor de synagoge in de Pauluswijk, waar op dat moment een dienst plaatsvond, en voor een dönerrestaurant. De dader probeerde eerst de synagoge binnen te dringen met explosieven, maar slaagde daar niet in. Hij schoot vervolgens een vrouw dood in de straat en opende dan het vuur op het dönerrestaurant. 

Bovendien filmde de schutter zijn moordtocht met een GoPro en streamde hij dat live op de videogamewebsite Twitch. De beelden werden gedurende de 30 minuten dat ze online stonden na de aanslag door zo'n 2200 mensen bekeken, meldt Amazon, dat eigenaar is van de streamingdienst. Tijdens de livestreaming werden ze opgepikt door een vijftal mensen.

De verdachte - de 27-jarige Stephan Balliet, werd omstreeks 13.30 uur opgepakt en er werd een klopjacht ingesteld op twee andere daders die mogelijk betrokken waren bij de schietpartij. Vanavond deelde de politie echter mee dat ervan wordt uitgegaan dat de schutter alleen handelde.

De Duitse televisiezender Mitteldeutsche Rundfunk (MDR) meldde dat er ook een handgranaat op een joodse begraafplaats werd gegooid.  

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken meldt dat de dader antisemitische motieven had. Dat blijkt ook uit de GoPro-beelden, waarin Balliet joden “de oorzaak van alle problemen” noemt. Het Duitse anti-terreurparket heeft het onderzoek naar de schietpartij in handen genomen. 

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Bea Touzin

    Veel sterke aan de joodse gemeenschap zinloos geweld :(

  • ANDRE VAN DEUN

    En wat doet Israël intussen met de Palestijnen ? ? ? ?

Lees meer