2
AFP

Acht burgers, onder wie vijf kinderen, gedood bij luchtaanvallen op school in Syrië

Zeker acht mensen zijn vandaag gedood door Russische luchtaanvallen in het noordwesten van Syrië. Onder de slachtoffers zaten ook vijf kinderen. De aanvallen kwamen op het moment dat de Verenigde Naties waarschuwden dat vooral jonge mensen het meest te lijden hebben door het geweld.

De aanvallen vonden plaats in het dorp Jobas, vlak bij de stad Saraqib in het zuiden van de provincie Idlib. De slachtoffers hadden zich verscholen in en rond een school, aldus het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

“Kinderen worden het zwaarst getroffen door het intensievere geweld in het noordwesten van Syrië”, aldus de VN-kinderorganisatie UNICEF. “In de negen jaar durende oorlog blijven de kinderen in Syrië afschuwelijk geweld en trauma’s ervaren.”

Intensievere bombardementen
Sinds 16 december zijn tienduizenden mensen in het zuiden van Idlib hun huis ontvlucht door de intensievere bombardementen van het Syrische regime en bondgenoot Rusland, aldus de VN. Volgens het observatorium zijn sinds die tijd zeker tachtig burgers gedood en is het aantal ontheemden gestegen naar 40.000. Een toename van het aantal aanvallen rond Saraqib in de afgelopen 24 uur heeft nog eens duizenden mensen verdreven.

2
AFP

De VN roept op tot “onmiddellijke de-escalatie” en waarschuwt voor verdere massale ontheemding als het geweld in het laatste grote deel van Syrië voortduurt.

370.000 doden
Een groot deel van het noordwesten van Syrië is in handen van Hayat Tahrir al-Sham (een militie die aan al-Qaida gelieerd is; nvdr).  Dat stuk heeft het regime van president Bashar al-Assad dus nog niet onder controle.

De oorlog in Syrië, die begin 2011 uitbrak, heeft aan meer dan 370.000 mensen het leven gekost. Miljoenen mensen zijn ontheemd gemaakt.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Mechels

    Kerstmis “vrede voor mensen van goede wil”. Poetin en Assad willen precies geen goede kerstmis.

  • Willy Van Craen

    De grote wereld leiders o.a.Poetin zijn gewoon moordenaars en dit voor eigen macht. Het maakt hun niets uit dat kinderen sterven door hun vliegtuigen als met maar niet de hunne zijn.

Lees meer