13
EPA

Actievoerders gooien stenen, politie gebruikt traangas en waterkanon bij G7-top in Biarritz

Bij protesten tegen de G7-top in het Franse Biarritz is het tot incidenten gekomen tussen actievoerders en de politie. In het nabijgelegen Bayonne gooiden enkele honderden betogers met stenen naar politieagenten die een brug afsloten. De politie antwoordde met traangas en zette het waterkanon in. 68 mensen werden aangehouden. Ongeveer de helft is in hechtenis genomen, melden de lokale autoriteiten in Zuid-Frankrijk.

De schermutselingen vonden plaats kort na de start van de G7-top. Protesten in Biarritz zelf zijn niet mogelijk, de badplaats is hermetisch afgesloten. Daarvoor zijn niet minder dan 13.200 agenten ingezet. 

De ordetroepen en betogers botsten met elkaar op enkele bruggen in het historische centrum van Bayonne. De actievoerders riepen daarbij leuzen tegen de politie en het kapitalisme. Nadat de politie ongeveer een uur tegenover de actievoerders had gestaan, zette ze traangas en waterkanonnen in om de menigte uiteen te drijven. Volgens de lokale autoriteiten zijn er geen gewonden gevallen. Het is niet bekend of er demonstranten zijn aangehouden.

Eerder op de dag was er een grote protestactie in Hendaye, een stadje iets verderop aan de grens met Spaans Baskenland. Volgens de organisatoren kwamen er zo’n 15.000 mensen op dat protest af. De autoriteiten spraken van 9000 deelnemers. De betogers menen dat de G7-leiders een neoliberaal beleid voorstaan die de ongelijkheid zal vergroten, terwijl de Franse president Macron beweert dat de G7-top net moet gaan over het bestrijden van ongelijkheid. Bij die protestactie verliep alles rustig. In verschillende Franse steden protesteerden ook honderden zogenaamde "gele hesjes" tegen de G7-top. Maar ook daar verliep alles rustig.

13
AP
13
AP
13
AP
13
EPA
13
AFP
13
EPA
13
AFP
13
AP
13
AFP
13
AFP
13
EPA
13
AP

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • mat waber

    Allee ze zijn weer vertrokken de links populisten. Overal waar zij komen volgen vernielingen en dat kun je van de rechts populisten niet zeggen want hun demonstraties worden op voorhand al verboden.

  • anna vandenberg

    Echt vredelievende mensen ik actie. Ze kunnen enkel provoceren, verwoesten en meer milieuverontreiniging veroorzaken, kijk naar mijn daden en luister niet naar mijn woorden, want als ze praten zijn ze de meest vredelievende mensen. Zolang de bevolking blijft groeien zal het milieu en klimaat niet herstellen.

Lees meer