4 Activisten protesteren tegen de aandeelhoudersvergadering en tegen de aanpak van de coronacrisis van het oliebedrijf.
ANP Activisten protesteren tegen de aandeelhoudersvergadering en tegen de aanpak van de coronacrisis van het oliebedrijf.

Activisten bezetten tankstations Shell en roepen op tot ontmanteling

Activisten hebben aan een twintigtal tankstations van Shell in Brussel, Antwerpen en Gent graffiti gespoten om op te roepen tot de ontmanteling van de oliegigant, zo hebben ze vandaag gemeld. In Nederland lieten betogers onder meer bij het hoofdkantoor van het olie- en gasbedrijf in Den Haag van zich horen.

Door het risico op verspreiding van het coronavirus stond het stadsbestuur van Den Haag slechts dertig demonstranten toe, die op anderhalve meter van elkaar stonden. Bij enkele tankstations in Den Bosch en Groningen bonden actievoerders tankslangen aan elkaar, zodat die even niet gebruikt konden worden. In Leiden hielden demonstranten het bij stoepkrijttekeningen voor tankstations. 

Ook in andere landen werden kleinschalige protesten onder de noemer #ShellMustFall gehouden. Zo fietsten klimaatactivisten in Berlijn langs tankstations om te protesteren en bezetten actievoerders in Praag enkele tankstations.

Aanpak

Shell houdt vandaag zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. De activisten stellen aan de kaak dat het oliebedrijf "blijft kiezen voor winst ten koste van het klimaat, de natuur en mensenlevens". Enkele Belgische deelnemers van de actie zeggen in een mededeling dat het bedrijfsmodel van Shell "gebaseerd is op het opbranden van de wereld" en dat "we een nieuw energiesysteem nodig hebben dat werkt voor mens en planeet".

Shell laat in een reactie weten dat het bedrijf het klimaatakkoord van Parijs steunt. "In die zin hebben we hetzelfde doel als deze activisten. We verschillen echter van mening over de weg ernaartoe.”

4 Actievoerders in Praag/
AFP Actievoerders in Praag/
4 Activisten in Den Haag.
ANP Activisten in Den Haag.
4 Activisten in Praag.
EPA Activisten in Praag.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • stefan crama

    Wederom activisten die denken steun te krijgen van de bevolking wat helemaal niet het geval is. Opsluiten die leeglopers.

  • jean-marie van doren

    Die personen zouden beter gaan werken dan te gaan betogen. Allemaal luierikken die gesponserd zijn door groen!

Lees meer