Twitter

Adélaïde wordt in metrostation in de billen geknepen, maar daarna draait ze de rollen om

Wat te doen als u het slachtoffer wordt van ongewenste intimiteiten? Een Franse vrouw besloot de dader te volgen én hem bijna twee minuten lang te filmen. Op basis van de beelden, die via haar Twitterprofiel verspreid werden, is de spoorwegpolitie nu een onderzoek gestart.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Adélaïde was zondagavond naar de topper tussen Marseille en PSG gaan kijken. De dag erna keerde de 35-jarige dame terug naar Parijs. Toen ze de metro wilde nemen, liep het echter mis: een onbekende greep haar bij de billen. “Meteen daarna draaide hij zich om, grijnsde hij ijzig koel naar mij en gaf hij een vette knipoog”, klinkt het uit haar mond.

De vrouw maakte razendsnel een klik en begon hem met haar gsm te filmen. De dader keek verschillende keren achterom en bleef haar zelfs lange tijd aanstaren. Uiteindelijk kreeg hij het zo op zijn heupen dat hij in alle stilte het hazenpad koos. Daarna probeerde hij naar verluidt nog een andere dame lastig te vallen, maar dat is niet op de beelden te zien.

“Geen bang vogeltje”
“Ik ben geen bang vogeltje”, maakt Adélaïde duidelijk. “Ik ben opgegroeid in de stad, er is me nooit iets overkomen. Maar ik moet toegeven dat ik nu wel op mijn benen stond te trillen.”

“Ik filmde zijn gezicht om de controle terug te winnen. Zo kon ik mezelf uit die slachtofferrol bevrijden. Ik wilde ook tonen hoe het er voor een vrouw echt aan toegaat in de metro. Zonder een filmpje word je simpelweg niet geloofd.”

Adélaïde sprak enkele veiligheidsagenten aan toen ze in het volgende station uitstapte, maar die wimpelden haar af. “Je had het op de plek zelf moeten signaleren, van hieruit kunnen we niets doen”, luidde de uitleg.

Dan haalde haar initiatief op Twitter meer uit: vrij snel werd ze gecontacteerd door een agent, die haar doorverwees naar de spoorwegpolitie. Hij had die dienst zelf al van het voorval op de hoogte gebracht.

“Die agenten zeiden dat ik zeker niet mocht minimaliseren wat me overkomen is. Het deed deugd om zoiets te horen. De klacht is ingediend. Niet voor mezelf, maar voor zijn eventuele volgende slachtoffers.”

Onder de hashtag #BalanceTonPorc (de Franstalige variant van #MeToo; nvdr) zijn na ruim een jaar al bijna een miljoen tweets verstuurd.

29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    Wat een commentaren! Jaren geleden heeft een man dat bij mij gedaan in volle dag op de stoep in Leuven. Hij stapte gewoon verder! Ik heb hem een vuistslag in zijn nek gegeven. Hij is gaan lopen en ik er achter. Maar ik was zeven maanden zwanger, anders had ik hem gehad. Vrouwen moeten dringend assertiever worden.

  • ANN LIMBOS

    De hele buurt bij elkaar gillen en hij pist in zijn broek van schrik.

Lees meer