Adnan Syeds moeder Shamim en broer Yusef
AP Adnan Syeds moeder Shamim en broer Yusef

Adnan uit hitpodcast Serial mag veroordeling aanvechten

Adnan Syed, het onderwerp van de populaire podcast Serial, krijgt de kans om in beroep te gaan tegen zijn veroordeling. Hij werd in 2000 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op zijn ex-vriendin.

Vrijdag oordeelde de rechtbank van Maryland dat Adnan (nu 34) recht heeft op een nieuwe hoorzitting. De advocaat van Adnan had de veroordeling aangevochten omdat de rechtsgang onzorgvuldig zou zijn geweest. Zo werd belangrijke getuige Asia McClain, die beweert Adnan te hebben gezien in de plaatselijke bibliotheek op het tijdstip van de moord, nooit gehoord voor de rechtbank. 

In de 12-delige podcast 'Serial' vertelt journaliste Sarah Koening het verhaal van de moord op de 18-jarige Hae Min Lee in 1999. De 19-jarige student Adnan Syed, haar ex-vriend, zou haar gewurgd en in een park begraven hebben. Koening plaatst in de podcast vraagtekens bij het proces en probeert te reconstrueren wat er zich precies heeft afgespeeld die dag.

Het heropenen van een zaak als deze is erg zeldzaam. Het lijkt dan ook of de veelbeluisterde podcast hier een rol in heeft gespeeld. Het beroep van Adnan staat gepland voor juni.

Lees meer